zondag 11 maart 2012

Wat is echt? (part 3) - Cloud

Hoi Mediavolk,

Heb je het al gehoord: 'the cloud'. Een magisch woord lijkt het wel: "We sturen het naar de cloud". Dat klinkt misschien heel spannend, maar wat betekent het nu echt? In het kort betekent het dat het simpelweg (net als vroeger) op een server staat. Er is niet een magische plek waar je bericht, mail of bestand heen gaat. Het staat ergens op een server.

Een server is simpelweg een computer die bestanden opslaat en door kan sturen. Vroeger stuurde men een mail rechtstreeks naar elkaar. Je kon op 'ontvangen' drukken en de computer begon als het ware de berichten te downloaden van de andere persoon. Dit betekende dat je elke mail op moest slaan op je computer (jouw computer is de server). Tegenwoordig gebruiken we het 'cloud systeem' hiervoor.
Bijvoorbeeld: je typt een mail en je drukt op verzenden, vanaf dat moment wordt de mail naar een server toe gestuurd (van hotmail/gmail et cetera). Deze bewaart jouw bericht en deelt hem enkel met de persoon waarna jij de mail naar hebt gestuurd.


Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van Blogspot, Prezi's en andere 'web based applications'. Deze websites werken op eenzelfde wijze. Je maakt de website op de cloud, wat dus eigenlijk betekent dat je hem op de server zet van de bijbehorende website. Omdat blogspot erg bekend en er heel veel blogs zijn, heeft de site van Blogspot wel erg goede servers nodig. Tegenwoordig worden hier vaak bedrijven voor aangenomen. Deze bedrijven onderhouden de servers; ze maken updates, verbeteren de snelheid en grootte van de cloud, verbeteren de veiligheid en als er iets kapot gaat dan repareren ze de servers ook.

De belangrijkste vraag blijft: hoe veilig is de cloud? Ik hoor graag je mening in de comments. 
Kijk ook even naar de video die het systeem op een unieke manier uitlegt: 




Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met de cloud,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten