zaterdag 14 april 2012

VLC

Hoi Mediavolk,

Is dit plaatje herkenbaar voor je? Is het simpelweg een pion? of herken je het als een logo?
Het is het logo van VLC, één van de meest gebruikte mediaspelers. Je kan het programma gratis van het internet halen (http://www.videolan.org/vlc/). Hij werkt op alle soorten PC's en besturingsprogramma's. Ik heb nog nooit een bestand gehad dat VLC niet kan afspelen. Dit is zowel op school als thuis erg handig! Hij start snel op en werkt altijd goed (nooit problemen mee).


Zie hier de interface van VLC. Zoals met Windows Media Player zijn zowel de icoontjes als de locatie van de icoontjes herkenbaar. Je kan je geluid versterken (rechts onderaan) en zelfs de snelheid waarmee je het afspeelt (net onder het geluid). Daarnaast kan je nog naar: extra> effecten en filters, om het geluid aan te passen aan je eigen stijl. Dit zijn (voor mij) de belangrijkste eigenschappen.

VLC wordt natuurlijk erg veel gebruikt voor muziek. Als je nogmaals naar het plaatje hierboven kijkt en onderaan in het midden en met je muis over het middelste icoontje gaat dan staat er: 'Afspeellijst weergeven'.
Als je op dit lijstje klikt krijg je een nieuwe interface:


Hier krijg je een lijst te zien met alles wat je afspeelt. Het is nu heel makkelijk om muziek af te spelen door simpelweg de nummers erin te slepen of zelfs hele mapjes. Je kan het geheel op shuffle zetten en herhalen (midden onderaan).

Ondertiteling toevoegen is ook makkelijk. De beste sites (die ik ken) voor ondertiteling zijn:
http://www.opensubtitles.org/nl
http://www.bierdopje.com/
Je download hier een 'SRT' bestand. Dit bestand zet je in hetzelfde mapje als je film. Je geeft dit bestand nu dezelfde naam als de film. Alleen de extensie (indien zichtbaar) blijft hetzelfde. Een extensie staat aan het eind een bestand, bijvoorbeeld:  .mp3 of .avi. De extensie van het SRT-bestand is: '.srt', de extensie van de meeste films zijn: .avi. Als de film en het SRT bestand dezelfde naam hebben voegt VLC de ondertiteling toe!
Let op! niet op alle computers zijn 'extensies' zichtbaar. Dit kan je veranderen in de map- en zoekopties.

Kortom, een prachtig programma dat betrouwbaar is voor het onderwijs.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met VLC,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten