donderdag 5 april 2012

Sampelen

Hoi Mediavolk,

De techniek om te Sampelen/Samplen (uitspraak: Zempullen) om muziek te maken is al heel lang gebruikelijk. Er worden vaak stukjes herhaald (gesproken tekst, muziek en zang) om nieuwe muziek te creëren. Tegenwoordig worden er ook op deze manier volledige teksten van liedjes gesampled om zo de Amerikaanse presidenten te laten zingen!



Dit was natuurlijk immens veel werk; je hebt toewijding nodig en veel vrije tijd. Maar als je een beetje de trends op Youtube volgt dan ken je vast nog wel: 'This is Sparta!" Toen de film "300" uitkwam was er meteen een hype omtrent de aparte manier waarop de hoofdrolspeler zijn zinnen schreeuwde. Dit vroeg om gesampled te worden:


Voor de meeste zal dit wel een beetje vreemd zijn, maar voor andere was dit eindelijk een manier om zelf te kunnen sampelen. Omdat er maar enkele zinnetjes nodig waren aan het begin, en uiteindelijk maar één woord om continue mee te sampelen, gingen veel mensen aan de slag.


Alles wat ook maar enigszins bekend was in die tijd werd gesampled tot een 'sparta remix'. Deze unieke manier om komische muziek te creëren kent zijn eigen publiek en stijl. Het oude werk stimuleert nieuwe creatieve geesten om deze trend door te zetten. Tegenwoordig wordt Obama ook al gesampled:

LMFAO - Sexy and I know it

Lady Gaga - Born This way

Sampelen heeft mij geleerd om interesse te hebben in vele verschillen applicaties voor de computer, waaronder: "FL studio". Hiermee heb ik zelf geprobeerd te sampelen. Tegenwoordig gebruik ik dit geweldige programma om zelf muziek te maken. Sampelen kan dus de start zijn van een passie.
De wegen die we bewandelen met nieuwe media zijn zeer uitgebreid en divers. Als een kind de video bekijkt dan is het aan de opvoeder om aan te geven dat hij/zij dit ook bereiken; 'als je het maar wilt!'

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met sampelen,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten