zaterdag 14 april 2012

VLC

Hoi Mediavolk,

Is dit plaatje herkenbaar voor je? Is het simpelweg een pion? of herken je het als een logo?
Het is het logo van VLC, één van de meest gebruikte mediaspelers. Je kan het programma gratis van het internet halen (http://www.videolan.org/vlc/). Hij werkt op alle soorten PC's en besturingsprogramma's. Ik heb nog nooit een bestand gehad dat VLC niet kan afspelen. Dit is zowel op school als thuis erg handig! Hij start snel op en werkt altijd goed (nooit problemen mee).


Zie hier de interface van VLC. Zoals met Windows Media Player zijn zowel de icoontjes als de locatie van de icoontjes herkenbaar. Je kan je geluid versterken (rechts onderaan) en zelfs de snelheid waarmee je het afspeelt (net onder het geluid). Daarnaast kan je nog naar: extra> effecten en filters, om het geluid aan te passen aan je eigen stijl. Dit zijn (voor mij) de belangrijkste eigenschappen.

VLC wordt natuurlijk erg veel gebruikt voor muziek. Als je nogmaals naar het plaatje hierboven kijkt en onderaan in het midden en met je muis over het middelste icoontje gaat dan staat er: 'Afspeellijst weergeven'.
Als je op dit lijstje klikt krijg je een nieuwe interface:


Hier krijg je een lijst te zien met alles wat je afspeelt. Het is nu heel makkelijk om muziek af te spelen door simpelweg de nummers erin te slepen of zelfs hele mapjes. Je kan het geheel op shuffle zetten en herhalen (midden onderaan).

Ondertiteling toevoegen is ook makkelijk. De beste sites (die ik ken) voor ondertiteling zijn:
http://www.opensubtitles.org/nl
http://www.bierdopje.com/
Je download hier een 'SRT' bestand. Dit bestand zet je in hetzelfde mapje als je film. Je geeft dit bestand nu dezelfde naam als de film. Alleen de extensie (indien zichtbaar) blijft hetzelfde. Een extensie staat aan het eind een bestand, bijvoorbeeld:  .mp3 of .avi. De extensie van het SRT-bestand is: '.srt', de extensie van de meeste films zijn: .avi. Als de film en het SRT bestand dezelfde naam hebben voegt VLC de ondertiteling toe!
Let op! niet op alle computers zijn 'extensies' zichtbaar. Dit kan je veranderen in de map- en zoekopties.

Kortom, een prachtig programma dat betrouwbaar is voor het onderwijs.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met VLC,

Martijn

vrijdag 13 april 2012

Sneltoetsen

Hoi Mediavolk,

Een echte mediadocent gebruikt natuurlijk sneltoetsen! Bij dezen uitleg over de basis.

Bewerken
ctrl+c = kopiëren.
ctrl+v = plakken.
ctrl+x = knippen.

Extra
ctrl+s = opslaan (met bijna alle programma's).
ctrl+o = openen van documenten.
ctrl+a = alles selecteren (in programma's en websites).
ctrl+p = printen.
ctrl+n = nieuw document (word/paint/powerpoint et cetera).
ctrl+f = zoeken (zowel online als in je eigen documenten).
ctrl+z = iets ongedaan maken.
ctrl+y = iets wat je ongedaan hebt gemaakt weer terug zetten.

Wisselen
alt+tab = wisselen tussen alles wat je open hebt staan.
windows icoontje+tab = wisselen tussen alles wat je open hebt staan (andere layout).

Afsluiten
alt+F4 = afsluiten (als je dit intikt op je bureaublad dan krijg je de optie om af te sluiten).
ctrl+alt+delete = taakbeheer (voor programma's die niet reageren).


Voor het selecteren van meerdere documenten
- Klik op één document > houd 'shift' ingedrukt> beweeg met je pijltjes naar boven of naar beneden (of links/rechts) om een rijtje te selecteren.
- Houd 'ctrl' ingedrukt en klik op alle documenten die je wilt selecteren.

Tijdens typen
ctrl+b = dikgedrukt
ctrl+u = onderstreept
ctrl+i = schuingedrukt

Zoomen
Zowel online als met programma's wil je soms inzoomen. Houdt 'ctrl' ingedrukt en 'scroll' met je muis.

En kom je er toch niet uit... druk dan op F1... dan schiet er altijd hulp tegemoet!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met sneltoetsen,

Martijn

zondag 8 april 2012

The Social Network

Hoi Mediavolk,

Als je wilt weten wie Social Media bedenkt en beheert dan moet je kijken naar de film: 'The Social Network'. - http://www.imdb.com/title/tt1285016/ -
De film is, behalve ontzettend goed, ook enorm interessant om het concept van Facebook te achterhalen. Het geeft weer waar een idee ontstaat en waar het eindigt. Vaak eindigt het in bureaucratie. Als je niet bekent bent met Facebook (als dat nog kan) is het ook nog eens handig om er iets van te leren.

Ik ben zeer benieuwd wat jouw mening is over deze film; is het overdreven? of juist niet?

Bij deze de trailer:

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met 'the social network',

Martijn

zaterdag 7 april 2012

Project Glass

Hoi Mediavolk,

De volgende stap in augmented reality en mobieltjes is er al: 'Project Glass'. Google neemt deze eerste stap door men een bril te laten dragen. De bril zal alles kunnen doen wat je normaal met je mobieltje doet, en meer. Je moet je inbeelden dat je kleine tekstberichten en dergelijke vooral gaat uitspreken. Eigenlijk zal bijna alles werken door te spreken omdat knopjes niet echt meer van toepassing zijn. Ik ben benieuwd hoever deze technologie zal gaan. Je bril is tevens navigatie-apparaat en met augmented reality zal deze in 3D worden weergegeven voor je neus. Dit soort nieuwerwetse snufjes zullen de aankomende jaren vorm gaan geven aan een zeer indrukwekkende toekomst.

Hoewel dit idee mij zeer aanspreekt zal het denk ik nog een tijdje duren voordat het is geperfectioneerd. Dit is de eerste stap richting een futuristische verandering in technologie!

Zie hier: Project Glass.


Eind 2012 kan het misschien al worden uitgebracht!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Project Glass,

Martijn

vrijdag 6 april 2012

Games in Games; Gameception

Hoi Mediavolk,

Een game is pas echt goed als de spelers zelf een game maken binnen een game. Ze spelen dus iets waar het niet voor bedoelt is. Dit gebeurt tegenwoordig steeds meer omdat de mogelijkheden in de game zo immens groot worden. Vroeger gebeurde dit ook wel een beetje:


Het spel Mario was niet bedoelt om zo snel te spelen; om elke stap die je neemt te berekenen op maximale snelheid, maar het is wel extreem indrukwekkend.
En er zijn spellen die wel bedoelt zijn voor behendigheid, maar op sommige momenten toch echt doordraaft. Op het moment dat de Tetris blokjes onzichtbaar worden is het de bedoeling dat je verliest! Dit geeft dan aan dat Tetris niet te verslaan is, want je hoort het spel nooit te kunnen winnen...... zie hier:


Maar tegenwoordig kunnen we een echt uniek spel bedenken binnen het originele spel (zonder 'mods'; aanpassingen met behulp van software). Het beste voorbeeld is toch wel deze:

Dit zet aan tot zoveel creativiteit en mogelijkheden die er voorheen niet waren. Ik vraag mij af wanneer de 'game-in-game' een keer beter gaat worden dan de game zelf. We wachten af.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met gameception,

Martijn

donderdag 5 april 2012

Sampelen

Hoi Mediavolk,

De techniek om te Sampelen/Samplen (uitspraak: Zempullen) om muziek te maken is al heel lang gebruikelijk. Er worden vaak stukjes herhaald (gesproken tekst, muziek en zang) om nieuwe muziek te creëren. Tegenwoordig worden er ook op deze manier volledige teksten van liedjes gesampled om zo de Amerikaanse presidenten te laten zingen!



Dit was natuurlijk immens veel werk; je hebt toewijding nodig en veel vrije tijd. Maar als je een beetje de trends op Youtube volgt dan ken je vast nog wel: 'This is Sparta!" Toen de film "300" uitkwam was er meteen een hype omtrent de aparte manier waarop de hoofdrolspeler zijn zinnen schreeuwde. Dit vroeg om gesampled te worden:


Voor de meeste zal dit wel een beetje vreemd zijn, maar voor andere was dit eindelijk een manier om zelf te kunnen sampelen. Omdat er maar enkele zinnetjes nodig waren aan het begin, en uiteindelijk maar één woord om continue mee te sampelen, gingen veel mensen aan de slag.


Alles wat ook maar enigszins bekend was in die tijd werd gesampled tot een 'sparta remix'. Deze unieke manier om komische muziek te creëren kent zijn eigen publiek en stijl. Het oude werk stimuleert nieuwe creatieve geesten om deze trend door te zetten. Tegenwoordig wordt Obama ook al gesampled:

LMFAO - Sexy and I know it

Lady Gaga - Born This way

Sampelen heeft mij geleerd om interesse te hebben in vele verschillen applicaties voor de computer, waaronder: "FL studio". Hiermee heb ik zelf geprobeerd te sampelen. Tegenwoordig gebruik ik dit geweldige programma om zelf muziek te maken. Sampelen kan dus de start zijn van een passie.
De wegen die we bewandelen met nieuwe media zijn zeer uitgebreid en divers. Als een kind de video bekijkt dan is het aan de opvoeder om aan te geven dat hij/zij dit ook bereiken; 'als je het maar wilt!'

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met sampelen,

Martijn

woensdag 4 april 2012

De pracht van improvisatie

Hoi Mediavolk,

Dankzij media kunnen we prachtige dingen meemaken... samen!

Social media brengt ons samen en audio (mp3) kan zorgen voor vele verrassende dingen:


Dit is in scene gezet door 'ImprovEverywhere'. Een groep mensen die de meest indrukwekkende dingen weet te creëren dankzij het internet.


Wat dacht je van een musical midden op straat?:

En mijn favoriet:

Ik vond het leuk om dit te delen, ik laat het ook vaak zien in de klas. Ik denk dat het behoorlijk kan inspireren om zelf unieke dingen te ondernemen. Kijk ook even naar de channel op Youtube voor meer video's: http://www.youtube.com/user/ImprovEverywhere?feature=watch

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met improvisatie,

Martijn

dinsdag 3 april 2012

Email

Hoi Mediavolk,

Weet jij waar e-mail voor staat?

De allereerste email is verzonden in 1971, maar pas in 1995 ging de rest van de wereld er mee aan de slag. Tegenwoordig is het een essentieel onderdeel van onze communicatie. Brieven zijn passé. Behalve het verlies van banen bij de post, heeft het de wereld veel goeds gebracht.
Toch vindt er in media altijd een verschuiving plaats. Het woord email is een lange tijd vervangen geweest met hotmail; "heb je hotmail?" We hebben sms al grotendeels vervangen met Whatsapp en daarom zal, in de toekomst, het sturen van 'instant-messages' hoogstwaarschijnlijk alleen nog maar met internet worden gedaan. Maar kan dit ook gebeuren met email?  Mijn vraag is dus: zal email ooit vervangen worden met iets beters? Zo ja; wat dan!? Ik ben benieuwd naar jullie ideeën!

Ik sluit af met een zeer bijpassend plaatje:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met email,

Martijn

maandag 2 april 2012

Muziek (gitaar) en Popplet!

Hoi Mediavolk,

Speel je een instrument? Zing je graag met de kinderen in je klas? allebei? Lees dan even verder.

Ik maak gebruik van Popplet om mijn muziek met kinderen te delen. Dit doe ik door kinderen in de klas aan het werk te zetten; ze geven mij blaadjes vol met bekende nummers die zij leuk vinden. Met deze lijst duik ik het internet op; luisteren en beoordelen, waarna ik uiteindelijk de keuze maak of het geschikt is om te zingen in de klas. Ik zoek meteen de juiste tabs bij elk nummer op, zodat ik het kan spelen op de gitaar. Daarnaast zoek ik de juiste videoclip van Youtube op en ook dit voeg ik toe aan de Popplet. Nu ik een kleine basis heb gemaakt is het bijhouden van dit systeem niet zoveel werk; ik laat het de kinderen ook doen!

Op dit moment ziet het er zo uit:



Ben je nu echt geïnteresseerd in (gitaar) muziek (voor de klas) en heb jij zelf ook vele leuke nummers die hier niet bijstaan; reageer dan even op dit bericht en dan kan ik je uitnodigen als 'collaborator'. Een collaborator kan zelf ook dingen toevoegen aan de Popplet. Zo creëren we samen een netwerk van muziek.

Het gemak waarmee ik deze Popplet gebruik in de klas en hoe ik deze aanvul is ideaal. Je blijft hierdoor goed op de hoogte van de meest recente muziek en de kinderen vinden het leuk om er aan deel te nemen!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met muziek,

Martijn

De toekomst

Hoi Mediavolk,

Er is een plan voor onze toekomst waar wij nog geen handtekening onder hebben gezet. Ik ben benieuwd of je, na het bekijken van deze filmpjes, het je handtekening waard vindt. Is dit de toekomst zoals jij deze ook voor ogen hebt?




Met de nadruk op zuinigheid in samenwerking met technologie, zie ik vooruitgang in vergelijking met de destructieve manier waarmee we tegenwoordig bezig zijn. Ik ben benieuwd hoe het onderwijs eruit komt te zien over 10 jaar, ik zal dan hopelijk nog steeds lesgeven dus dit maakt mij enthousiast. Kijk jij ook uit naar de toekomst? of geloof je niet in al die veranderingen? Ik hoor graag je mening!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met de toekomst,

Martijn