dinsdag 19 juni 2012

Het gevaar van Social Media!

Hoi Mediavolk,

Ben jij je wel bewust van de gevaren van social media!? We hebben in Nederland denk ik drie verschillende meningen over dit onderwerp: 'Ik gebruik het toch wel', 'Ik gebruik het niet (slechte ervaringen of geen nut zien in de media)', en 'Ik ben mij bewust en pas mijn online profiel erop aan'. Welke is de juiste? Nou blijkbaar de: 'Ik gebruik het toch wel'-mening, want bijna een meerderheid van de wereld zit op een social network site. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat een meerderheid zich niet bewust is van de gevaren: http://www.accountantsonline.nl/3162-70-van-social-media-gebruikers-niet-bewust-van-gevaren.html .

Toen ik sprak over Facebook (andere blog) heb ik al enkele gevaren opgenoemd, maar om alleen Facebook op iets aan te spreken is onterecht (vandaar een algemene blog). Alle social network sites hebben dezelfde problemen en gevaren. Als we het over de gevaren hebben, hebben we het over de volgende punten:
Online content, locatie, cyberpesten, digitale identiteit en privacy.

Online content
Met online content wordt alles bedoeld wat online te vinden is. Het is een breed concept en het waarschuwt voor alle gevaren die het internet heeft. In tegenstelling tot offline content is online content erg gemakkelijk te vinden. Zelfs als je er niet naar opzoek bent: links zitten in plaatjes en je kan links vermommen om iets anders weer te geven in de originele naam van de website.

Locatie
Er zijn al vele huizen leeg gehaald toen mensen hun vakanties verkondigden op hun publiekelijke social media site. Voor sommige mensen staan alle locaties van dag tot dag online (school, werk, huis etc.). We kunnen ons afvragen hoe veilig dit is.

Cyberpesten
Dit gebeurt veel meer dan men denkt en is op veel meer manieren mogelijk dan je hoogstwaarschijnlijk verwacht:  http://www.cyberpesten.be/vormenvancyberpesten.htm Ik raad aan deze site een beetje te screenen om te weten hoe immens veel mogelijke manieren er zijn om te cyberpesten.
Hoewel cyberpesten net zo heftig of heftiger kan zijn dan 'gewoon' pesten, is er één klein voordeel: er kunnen mogelijk juridische stappen worden ondernomen omdat de geschreven teksten, foto's of filmpjes online staan.

Digitale identiteit
Niet alleen de informatie die je deelt is een risico, maar ook de manier waarop je deze informatie beveiligt. Er zijn ontzettend veel manieren om jouw account te hacken. Zelfs met de meest ingenieuze wachtwoorden is jouw account 'hackbaar'. Wees je er van bewust welke gevolgen het heeft als iemand jouw digitale identiteit steelt. De meest simpele manier om een account te hacken is met een virus: sommige virussen onthouden alles wat je intypt. Deze informatie wordt vervolgens online verstuurd. De dief hoeft niet echt je wachtwoord te 'hacken', maar deze type jij voor hem in!

Privacy
Denk erom dat alles wat je online zet op een website ergens voor wordt gebruikt. Bedenk ook dat er niets op het internet 100% veilig is. Veel informatie van social media sites wordt gebruikt om jou producten aan te bieden online. Dit gebeurt overigens niet alleen op social networking sites! Wees je bewust van welke informatie je deelt met de wereld; een relatie beëindigen online lijkt de dagelijkse praktijk, maar wil je ook dat de mensen het lezen waar je een sollicitatie bij doet? Social media heeft een invloed op de arbeidsmarkt. Als onderwijsgevende is dit natuurlijk helemaal belangrijk, omdat kinderen erg veel deelnemen aan social media websites. Hoe vaak is je wel niet gevraagd of je Facebook of Hyves 'hebt'?

Er zijn een hoop gevaren online en mensen zijn zich er vaak niet van bewust. Toch houden ouders een 'oogje in het zeil' zeggen ze:

http://www.globalpoll.nl/component/communitypolls/viewpoll/polls/206-stelling-qik-hou-een-oogje-in-het-zeil-wanneer-mijn-kinderen-msn-hyves-of-facebook-gebruikenq.html


Dit is natuurlijk een hartstikke mooie statistiek, maar als je geen verstand hebt van internetveiligheid dan is een oogje in het zeil houden niet echt een meerwaarde.

Wie moeten we als eerst informeren: leerkrachten, studenten, ouders of kinderen?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met social media,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten