woensdag 13 juni 2012

Gamertaal

Hoi Mediavolk,

Op de basisschool zitten ontzettend veel gamers. Sommige zijn er erg open over, maar er zijn ook veel kinderen die dit niet graag verkondigen. Je herkent de echte 'die-hard' gamers aan de taal die zij uitspreken. Vandaag een lesje over gamertaal.

FPS - First Person Shooter; een schietspel waarbij je de wereld ervaart door de ogen van één personage.

TPS - Third Person Shooter; een schietspel waarbij je het personage van een kleine afstand bekijkt. Er is ook: 'over the shoulder perspective', waarbij het beeld net over de schouder van jouw personage staat (je ziet gedeelte van de schouder en gezicht).

RPG - Role Playing Game; een spel waarbij je een rol speelt met je personage. Je maakt keuzes die gevolgen hebben voor het verloop van het spel. Vaak kan je zelf bepalen of je opdrachten goed of slecht oplost.

MMORPG - Massive Multiplayer Online Role Playing Game; een spel die speelt als een RPG, maar je speelt het online met heel veel mensen. Doordat het spel online is kunnen mensen met elkaar praten en typen. Door deze mogelijkheid kunnen spelers het 'rollenspel effect' vergroten.

lol - lal, lulz, kekeke; het woord lol staat voor iets wat grappig is, maar wordt in de gamer wereld gezien als een afkorting van: laughing out loud.
ROFL - Rolling on the floor laughing; een stapje verder dan lol. ROFLMAO - Rolling On The Floor Laughing My Ass Off.

Ownd/pwnd (owned/pwned); het vernederen van een tegenstander door ze af te maken in het spel (vaak heeft de tegenstander geen kans gehad om iets terug te doen door de vaardigheden van de speler).

Hacks (hax); een fout in het spel waar je nadelige gevolgen van kan ondervinden.
Glitch; een fout in het spel die voordelen voor de speler heeft.
Bug; een fout in het spel die extreem zichtbaar is: een poppetje steekt door de muur of iets dergelijks.

IRL - In Real Life; hoe iets in het echte leven is. 'I am a teacher IRL'. 

AFK - Away From Keyboard; een gamerversie van BRB (be right back). Maar het kan ook betekenen dat iemand afwezig is wanneer deze persoon dit niet zou moeten zijn (voor online gamers). 

LFM/LFG - Looking For Members/ Looking For Group; Als één persoon op zoek is naar een groep zegt deze vaak (in de online wereld): LFG. Als een group nog enkele leden zoekt dan zeggen ze LFM. Soms wordt ook de hoeveelheid aangegeven: LF2M (nog twee mensen nodig).

Buff/Debuff; Buff is het verkrijgen van een langdurige magische bescherming. Debuff is het weghalen (vaak door een tegenstander) van jouw bescherming. Vaak wordt er 'gebuffed' voordat er een baas wordt aangevallen. Vaak hebben verschillende mensen verschillende magische 'spells' ter verbetering. Je moet bij het maken van een groep dus rekening houden met hun mogelijkheden. 
   

HOT/DOT/DPS - Healing Over Time/ Damage Over Time/ Damage Per Second; Spelers houden graag bij hoeveel schade ze hebben gedaan en hoeveel ze helen. HOT geeft aan hoeveel iemand heeft lopen 'healen', een DOT geeft aan hoeveel schade er is gedaan met 'spells' die een lange tijd schade aanrichten bij een tegenstander. DPS is hetzelfde als een HOT, alleen deze geeft aan hoeveel schade er is gedaan. Deze statistieken worden vaak door de leider van het team in de gaten gehouden. Iemand die niet genoeg HOT, DOT of DPS heeft wordt vaak gewaarschuwd. Iemand die blijvend laag staat in de statistieken wordt vaak uit de groep verwijderd. 

Camp (camper) - kamperen; in schietspellen gaan sommige mensen op één plaats wachten totdat er iemand langskomt die ze neer kunnen schieten. Dit wordt over het algemeen niet gewaardeerd. 

UI - User Interface; Alle opties die in het scherm staan die niet in de realiteit van het spel horen: kaart, spells, gesprekken, de groep, je hp (health points; hoeveel leven je nog hebt) et cetera.

AI - Artificial Intelligence - In games zijn er vaak karakters die niet door de speler of door anderen worden bestuurd (;NPC - non-player character). Er zijn ook vijhandige NPC's, deze worden vaak Mobs genoemd. Dit zijn vijanden waarmee je niet kan praten en alleen maar tegen kan vechten.

Noob (newb, nub, newbie, n00b); iemand die erg slecht is in het spel. 

PVP/PVE - People versus People/ People versus Environment; PVP spelen mensen als ze (online) tegen andere mensen vechten. Alle momenten waar je tegen een Mob of NPC vecht zijn PVE momenten; je vecht dus niet tegen een online tegenstander. 

EXP - experience - Het behalen van punten om een level hoger te komen. 

Headshot; Direct op het hoofd schieten met alle gevolgen van dien. Mensen die altijd op het hoofd schieten (en raak) worden vaak 'pro' genoemd. Dit zijn mensen die uitzonderlijk goed zijn in het spel.

T-bag - tea bag; Als je met je personage snel gaat knielen en staan boven een andere personage die je zelf hebt neergeschoten, ben je aan het: T-baggen. In online schietspellen verdwijnen lichamen die dood zijn, je moet dus erg snel zijn. Iemand die dood is gegaan ziet vaak nog enkele seconde lang zijn eigen lichaam op de grond liggen, zij zien dus wanneer iemand hem 'T-bagged'. Dit is de ultieme vernedering in een spel en het wordt vaak geapplaudisseerd door medespelers van hetzelfde team. 

Er zijn nog honderden andere termen, maar dit lijkt mij een mooie basis!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met je gamertaal,

Martijn

1 opmerking:

  1. Ha Martijn, ik had deze blog inderdaad gelezen voorafgaand aan mijn college. Mijn intentie was eerst om mijn college doorspekken met deze termen. Daar toch vanaf gezien. Het was eigenlijk wel een goede huiswerkopdracht geweest: bestudeer blog van Martijn. Misschien volgend jaar. Ondertussen is mijn game-vocabulaire zoveel uitgebreid dat mijn zoon en ik bijna in een soort code taal met elkaar praten......

    BeantwoordenVerwijderen