Als je me blogs volgt dan ken je nu Google Chrome en Google Docs en misschien ben je zelf wel op zoek gegaan naar wat Google jou te bieden heeft. Waarschijnlijk ken je Google Maps wel en misschien ook wel Google Earth. Google maps vind je al snel als je wat opzoekt op Google zelf. Earth daarentegen moet je installeren op je computer. Dit komt omdat het programma een stuk persoonlijker is, of kan worden.
Earth geeft je de mogelijkheid om pinnetjes (zie plaatje) neer te zetten op elke locatie in de wereld. Dit pinnetje geeft weer wat jij wilt dat het weergeeft (een soort titel). Ik gebruik Google Earth altijd in de klas en Pin natuurlijk eerst de school op de kaart. Je kan met behulp van het bekende 'streetview poppetje' ook nog eens inzoomen op de locatie, men ziet dan een all-around foto. Streetview is over het algemeen wel bekend, de meeste mensen zoeken eerst hun huis op... vertellen dan dat het er tegenwoordig anders uitziet... en vragen zich daarna af waar ze waren toen de foto werd gemaakt. Dit riedeltje heb ik al mijn mentoren (begeleidende leerkracht op stage) zien doen.
Maar voor het onderwijs is Earth meer. Je kan dus met de pinnetjes bijhouden met de kinderen waarover je hebt gesproken en wat je hebt bezocht. Je kan met een rechtermuisknop op het pinnetje aangeven dat het een beginpunt wordt en een ander pinnetje het eindpunt. Vervolgens geeft Earth weer dat je van het ene punt naar het andere kan gaan met de auto, openbaar vervoer of lopend. Hij geeft aan hoe lang het ongeveer duurt en hoeveel kilometers het is. Dit kan je natuurlijk al erg leuk gebruiken in het onderwijs. Ze kunnen vervolgens streetview gebruiken om het begin en eindpunt te bekijken (of telkens als ze van route moeten veranderen). Je kan excursie locaties bekijken van te voren of laten zien waar je gaat kamperen met de klas en welke route je neemt.
Je kan ook vele bekende gebouwen (soms zelfs hele straten; zoals Amsterdam) geheel in 3D bekijken. Het is best indrukwekkend hoe duidelijk dingen worden voor kinderen als het allemaal op schaal wordt weergegeven (3D). De wereld komt eindelijk in beeld, zonder er daadwerkelijk te zijn. Je kan ook zelf foto's uploaden om te laten zien waar je zelf bent geweest op de exacte locatie, maar ook waar je met de klas bent geweest.
Voor kinderen is het belangrijk om de landen, die besproken worden in de klas, niet op zichzelf te bekijken. Als kinderen alleen landen leren kennen dan leren ze niet de wereld kennen. Het is belangrijk om het hele plaatje te laten zien. Elk land bekijkt zijn eigen land als het middelpunt van de aarde. Om alleen al te bepalen waar Nederland is, terwijl je inzoomt op een ander land, is ingewikkeld voor kinderen. Dankzij Earth is het mogelijk om dit zeer helder weer te geven. Het is ontzettend belangrijk om kinderen te doen beseffen hoe groots en ingewikkeld de wereld is in z'n klein landje als dat van ons.
Je kan met Earth zelfs de maan bekijken met streetview foto's.
Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!
Succes met Google Earth,
Martijn
Geen opmerkingen:
Een reactie posten