donderdag 11 oktober 2012

CAPTCHA

Hoi Mediavolk,

Heb je wel eens een CAPTCHA ingevuld? Weet je niet wat het is? Ik geef je een voorbeeld:


Oké, dus toch wel? Mooi. Een CAPTCHA is dus een verzameling letters of één of meerdere woorden die altijd vaag geschreven moeten worden. Soms zo vaag dat we er fouten in maken; heel normaal. Maar waarom bestaan CAPTCHA's? Nou deze afbeeldingen doen iets wat computers (nog) niet kunnen: het herkennen van woorden of letters die niet getypt zijn (vandaar de kronkels). Het zorgt ervoor dat computerprogramma's niet miljoenen keren hetzelfde kunnen uitvoeren, wat voorkomt dat websites worden gesaboteerd. Als dit wel mogelijk zou zijn, dan zou facebook volstaan met accounts voor reclame. Het houdt dus een hoop tegen.

Mooi, probleem opgelost. En nu? Het kost ongeveer 10 seconden om een CAPTCHA in te vullen. Ik heb onderaan een video staan waar één van de makers van CAPTCHA dit uitlegt. Het komt er op neer dat er een hoop uur per dag in CAPTCHA's zit. Om deze tijd beter te gebruiken zijn de 'random' teksten veranderd in woorden die een computer niet kan herkennen in een boek. Waarom een boek? Google werkt al heel lang om boeken te vertalen, maar computerprogramma's zijn niet foutloos. Dit betekent dat een mens het werk van een computer moet controleren. Aangezien dat te veel tijd kost gebruiken we CAPTCHA. Elk woord dat de computer niet herkent in een boek wordt in het CAPTCHA systeem gegooid en wordt door iemand in de wereld correct ingetikt. We zijn dus met ze allen bezig om boeken digitaal te maken! Wil je er meer vanaf weten kijk dan even naar deze video:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog! 


Succes met CAPTCHA's,

Martijn

1 opmerking:

  1. Echt super gaaf! Wat een super tof idee om de moeite van mensen te gebruiken voor iets nuttigs :-D Een heel mooi voorbeeld van 'Ja, en'-denken i.p.v. 'Ja, maar'-denken (http://www.ja-maar.nl/)!

    BeantwoordenVerwijderen