zondag 26 februari 2012

Bloemen of bloed?

Hoi Mediavolk,

Op Youtube zijn er mensen die gebruik maken van CGI (Computer-generated imagery) om video's te produceren. Men maakt korte filmpjes die overladen zijn met actie en special effects. Hoewel je vroeger altijd naar de bios zou moeten voor dergelijke effects, is het tegenwoordig mogelijk om ze gewoon op Youtube te vinden. De twee grootste duo's die dit ondernemen zijn: FreddieW en CorridorDigital. Freddie Wong en Brandon Laatsch vormen samen 'FreddieW', dit is natuurlijk een beetje vreemd: de naam van één persoon terwijl het een duo is. Dit komt omdat FreddieW al een bekend persoon was en hij de protagonist van bijna alle filmpjes is die ze uitbrengen. Het team van CorridorDigital bestaat uit: Sam Gorski en Nikolas Pueringer. Beide groepen maken (over het algemeen) filmpjes over games en internetcultuur, maar er zit toch een groot verschil tussen de twee. Dit zit hem vooral in de hoeveelheid geweld dat er wordt gebruikt. Beide maken gebruik van geweren en daardoor worden er een hoop mensen neergeschoten en is er een hoop geweld te zien. Toch laat FreddieW minder bloed of ernstig geweld zien. Het wordt soms zelfs vervangen door bloemetjes:


CorridorDigital daarentegen toont aan hier absoluut geen moeite mee te hebben; er is aardig wat bloed en geweld te zien:

Beide groepen doen het uitstekend goed op Youtube; CD (CorridorDigital) heeft 800.000 abonnees en FW (FreddieW) heeft er bijna 3 miljoen. FW begon zo een 2 jaar geleden met het herhaaldelijk maken van CGI filmpjes (en was daarvoor al bekend als guitarhero 'pro') en CD ongeveer 1 jaar geleden. Je zou denken dat er rivaliteit zou ontstaan tussen de groepen; in tegendeel: er wordt juist samengewerkt!

Maar wat heeft dit met pedagogiek te maken? Door het verschil in stijl zou je misschien verwachten dat beide groepen een verschillend publiek zou aantrekken (qua leeftijd), maar we zien juist dat ze hetzelfde publiek hebben: 13 tot 34. Aangezien je pas vanaf je twaalfde lid mag worden van Youtube (officieel), is de categorie die jonger is dan 12 niet echt in kaart gebracht. We kunnen er toch enigszins vanuit gaan dat ook kinderen naar deze video's kijken.

Het dilemma: 
mag er geweld zijn op Youtube? Zo ja; moeten er zowel CD video's zijn als FW? Of moeten kinderen er gewoon simpelweg niet naar kijken? Hebben deze video's meer effect op kinderen dan games dat hebben?

Ik ben lid van beide channels en vind het briljant! Eindelijk hoeven we niet meer uit te gaan van de creativiteit van 'het Hollywood volk'. Er komen nu honderden ideeën vanuit Youtube en zo komt het volk weer aan zijn dagelijkse hoeveelheid geweld en actie. Nog één clipje om het af te leren:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met bloemen en bloed,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten