zondag 12 mei 2013

App: Kingdom Rush

Hoi Mediavolk,

Zo nu en dan is er tijd over op een dag. Het is een zeldzame gebeurtenis, maar het gebeurt! Wanneer dit moment aanbreekt is het belangrijk dat de kinderen leuke, nieuwe dingen kunnen ervaren. Wat ik een duo in mijn klas heb aangeboden is: 'Kingdom Rush'.

Kingdom Rush is een zeer tactisch spel. Het spel draait om het verdedigen van jouw land tegen de vele vijanden die het aanvallen. Je moet daarom torens bouwen (verschillende soorten) om je land te beschermen. De verschillende torens hebben elk een verschillend effect op de vijhand; kanonskogel om meerdere te raken, pijlen voor meer schade op één vijand et cetera. Daarnaast moet je ook heel tactisch omgaan met je geld: ga je torens 'upgraden' (sterker maken) of ga je vooral veel torens maken? Het is ook mogelijk om een gebouw te maken waar drie poppetjes uitkomen. De poppetjes gaan in gevecht met de vijand om ze zo tijdelijk tegen te houden of dood te maken. Je moet er dus altijd voor zorgen dat er veel torens om zo een gebouw staan!



Je begrijpt het misschien al, een spel waar je echt bij moet nadenken. Het spel heeft mooie animaties en kent vele uitdagingen (het zal zeer lang duren voor ze het hebben uitgespeeld). Het spel is zeer goed te spelen in duo's en dit is ook echt aan te raden. Het is mij opgevallen hoe kinderen direct met elkaar in overleg gaan over hun tactiek. Natuurlijk maak je misbruik van zo een spelmoment door flink pedagogisch bezig te zijn, ik maak daarom koppeltjes van kinderen die normaal gesproken niet met elkaar omgaan. Omdat de kinderen zo bezig zijn met het spel merk je dat er direct overleg en gezelligheid ontstaat.

Een leuk spel dat goed is voor sociaal gedrag binnen de klas en kinderen leert om echt tactisch na te denken (en te overleggen).

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Kingdom Rush,

Martijn

vrijdag 10 mei 2013

Geheime kindertelefoon?

Hoi Mediavolk,


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met strijden tegen geweld,

Martijn

donderdag 9 mei 2013

Bill Gates: Teachers need real feedback

Hoi Mediavolk,

Aansluitend bij mijn blog over '5 jaar...' deze geweldige video over reflectie in het onderwijs. Ik denk dat Bill hele mooie plannen weet te omschrijven die de passie weet terug te brengen in het onderwijs, maar waar halen we de tijd vandaan?


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met reflectie,

Martijn

5 jaar...

Hoi Mediavolk,

Het onderwijs loopt gemiddeld 5 jaar achter op de innovaties van de maatschappij. Hoewel mijn uitgangspunt is om de klas (en de school) een reflectie te laten zijn van de maatschappij, is dit helaas niet mogelijk. Het probleem? De politiek....

Leerkrachten veel vrijheid te geven in hun leswijzes blijkt altijd al positieve invloed te hebben op kinderen. Zolang deze leswijzes onderbouwt kunnen worden vanuit de theorie, zich richten op autoriteit (er wordt leiding aan gegeven) en natuurlijk bedoeld zijn om kinderen kennis en/of vaardigheden bij te brengen. De leerkrachten die capabel genoeg zijn om zelf lessen te ontwerpen en innovatief te zijn worden vaak onderdrukt door de hoeveelheid taken die hen zijn opgelegd. Tijd om je klas mooi in te richten, lessen te ontwerpen en andere speciale dingen te regelen is gering.
De nadruk op de Cito en de richtlijnen van de inspectie zijn gericht op een eindresultaat. Scholen die laag scoren krijgen vaak een herkansing op korte termijn. De absurde notie dat een inspectie een jaar later kan langskomen en hogere Cito scores kan verwachten draagt bij aan de focus op eindresultaten.

Scholen voelen zich vaak hopeloos in alle eisen die worden gesteld. Bij elk nieuw kabinet worden er weer nieuwe eisen gesteld en de vorige worden gezien als 'ouderwets' of 'achterhaald'. De scholen hebben de oude regelgevingen geïntegreerd in hun schoolbestaan en moeten vervolgens de nieuwe eisen weer toepassen. Het is een eindeloos gegoochel met regels en eisen. Leerkrachten geven aan te werken vanuit passie voor het beroep, maar net zoveel (of meer) geven aan dat ze dit niet vol houden/blijven doen tot hun pensioen.

Om de passie terug te halen, en leerkrachten de tijd te geven om passie weer een plek te geven, moeten de regelgevingen aangepast worden. Resultaten zijn belangrijk, maar discipline is vele malen belangrijker. Hoewel discipline een negatieve klank heeft in onze huidige maatschappij, is het de basis voor leren. Als voor kinderen (en volwassen) de regels helder zijn komen zij eerder toe aan leren. Heldere regels dragen bij aan het groepsklimaat. Wanneer kinderen zich veilig voelen in de klas komen zij eerder toe aan leren. Het groepsklimaat begint bij heldere regels, maar wordt pas sociaal wanneer er ook tijd is voor humor en specifieke vakken: drama, muziek en crea. Om de leerkrachten sterk les te laten geven zijn lesbezoeken natuurlijk niet weg te denken en zo ook voor de bijbehorende reflecties. Video-interactiebegeleiding en andere reflectietools worden zelden ingezet, maar zijn essentieel voor het creëren van bekwame leerkrachten in het onderwijs.

Om 5 jaar innovatie terug te winnen moeten leerkrachten de tijd hebben om zich te verdiepen en tijd hebben om het geheel toe te passen (en te evalueren).

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met innovaties,

Martijn

dinsdag 7 mei 2013

App: iMotion HD

Hoi Mediavolk,

In de bovenbouw is ouderparticipatie soms lastig. Ouders komen vaak niet meer op school om hun kinderen te brengen (logisch) en missen daarom het beeld van de klas en de interactie die er plaatsvind. Het maken van foto's en deze delen (bijvoorbeeld met Maxclass) is daarom belangrijk om te doen! Met iMotion HD kun je kleine stop-motion filmpjes maken. Stop-motion is het maken van foto's elke paar seconde om een filmpje te maken (zie video's). Je kunt zelf de tijd instellen tussen de foto's of handmatig foto's nemen met iMotion HD.

Behalve het delen van stop-motion filmpjes met ouders, is het een stimulans voor de creativiteit van de kinderen. Als je de kinderen de iPad overhandigt met iMotion HD en de instructie geeft dat ze een filmpje moeten maken naar eigen inzicht, krijg je de meest prachtige dingen terug. Kinderen hebben al snel door dat je, d.m.v. de handmatige invoer, objecten kan laten doen bewegen. Ze raken er vaak door geïnspireerd om meer innovatieve dingen te doen (als ze er vaker mee werken).

Een leuke creatieve uitdaging voor je klas: iMotion HD.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met iMotion HD,

Martijn


zaterdag 4 mei 2013

De wereld van Klöpping 2.0

Hoi Mediavolk,

Je was vast al onder de indruk van het eerste deel van 'De wereld van Klöpping'. Geniet ook van het volgende deel (ofwel 2.0). Met een fantastisch verhaal, een dosis humor en een hoop informatie, is deze uitzending een belangrijke basis voor iedereen die geïnteresseerd is in media en ICT.


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met deel 2.0,

Martijn

Ben Drowned

Hoi Mediavolk,

Verhalen achter mythes op internet zijn erg leuk. Video's van lage kwaliteit of zeer bizarre video's kunnen door omstandigheden opeens gehypet worden. De omstandigheden zijn divers: bekende Youtubers die er reclame voor maken, frontpage video's, veel tags en meer.

Vreemde video's die populair zijn worden vanzelf meme's. Omdat Youtube tegenwoordig zo groot is, zijn er steeds meer meme's voor specifieke groepen. De bekende youtubers (zoals PBG) adverteren, en maken gebruik van, deze vreemde video's en creëren hiermee een rage. Deze rages blijven vaak binnen een vaste groep kijkers omdat ze door een vaste groep Youtubers worden geadverteerd. Het internet is dus verdeeld en kent, door de vele meme's, een eigen taal. Dit betekent dat vele vormen van humor en de betekenis achter comments, pas begrepen kan worden als je in de cultuur bent gedoken van Youtube.

Dit cultuur fenomeen op internet vergroot alsmaar en heeft zo zijn invloed op kinderen. Steeds meer kinderen worden lid van bekende Youtubers en nemen de taal van hen over. Het is als leerkracht onmogelijk om deze meme's en taal bij te houden, het is daarom aan te raden om altijd te vragen waar het vandaan komt.

Een interessante meme op het internet is 'Ben Drowned' geworden. Ik raad je aan om de video te bekijken en, als je nog geïnteresseerd bent, zelf proberen het verhaal te achterhalen via het internet.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Ben,

Martijn


donderdag 2 mei 2013

Willy

Hoi Mediavolk,

Wat hebben we nu geleerd van het hele koningsavontuur? Dat LuckyTV heel leuk kan omgaan met beeldmateriaal:






Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met het koningshuis,

Martijn

De wereld van Klöpping 1.0

Hoi Mediavolk,

Teruggekeken op uitzending gemist, het fantastische programma van DWDD: 'De wereld van Klöpping 1.0. Ofwel; het verhaal van Silicon Valley.

Alexander Klöpping (A.K.A. Technoviking) geeft je een blik in het ontstaan van de computer en alle innovaties die hier mede door zijn ontstaan. Met de nadruk op het ontstaan van de creatieve broedplaats: Silicon Valley, geeft Alexander een inkijk in de invloed die deze plek heeft op de genieën van nu. Aan de hand van een maquette bouwt hij langzaam de geschiedenis op. Dit is zowel mooi om te zien als een hele fijne visuele wijze om te leren (met de vele clipjes die hij heeft toegevoegd van zijn eigen bezoek aan de Valley).

Behalve de geschiedenis die wordt weergegeven is het enthousiasme voor de computerwereld bij Alexander groot. Voor de digibeet is het hierdoor veel makkelijker om zelf ook enthousiast te raken. Door de kennis en het enthousiasme van Alexander Klöpping en de belangrijke ondervragende houding van Mathijs van Nieuwkerk, is het niveau niet te hoog (voor de digibeet).

Get Microsoft Silverlight

Ik ben zeer benieuwd naar de eerstvolgende uitzending: 2.0.
Alexander laat duidelijk zien dat een nerd geen scheldwoord meer is: nerds verdienen geld, zijn divers, zijn innovators en creëren de computergestuurde wereld van nu. Nu maar hopen dat steeds meer nerds het onderwijs in willen gaan!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met je reis naar Silicon Valley,

Martijn

woensdag 1 mei 2013

Etiketkinderen

Hoi Mediavolk,

In de docu: 'Etiketkinderen' wordt er gekeken naar overdiagnosticeren op basisscholen. Zembla maakt het onderwerp, zoals zij vaker doen, behoorlijk spannend door een behoorlijke stempel al op het onderwerp te plaatsen: 'Etiketkinderen' (klinkt al negatief). De opening geeft al duidelijk aan dat er een probleem gaande is en dit wordt versterkt door alleen interviews te tonen met mensen die het eens zijn met de stelling die Zembla, min of meer, weergeeft: er wordt teveel gediagnosticeerd.

Hoewel het nog steeds een zeer interessante documentaire is, vind ik de eenzijdigheid storend. Zo rond de helft van de docu wordt de nadruk gelegd op de toetsen (vooral Cito). Dit is een belangrijk punt, de druk omtrent Cito is uiterst groot en dit merken de kinderen misschien nog wel meer dan de leerkrachten die er afgerekend op worden.

Get Microsoft Silverlight Het uitgangspunt van ouders, in de docu, is dat diagnosticeren het plaatsen van een etiket is, op het kind. Een diagnose moet gezien worden als het beter leren begrijpen van de persoonlijkheid van het kind (positievere blik op het diagnosticeren).
Er worden ook ouders weergegeven die juist heel graag het etiket willen plaatsen, zodat hun kind de nodige hulp aangeboden kan krijgen. Er is dus een duidelijk verschil in de wens van de school en die van ouders. Een school hoort, samen met de internbegeleider en directie, een duidelijke regelgeving te hebben omtrent het diagnosticeren. Dit vangnet, begeleidingsgebied en professionele ondersteuning van onderwijsgevende ontbreekt natuurlijk in een gezin. Het is daarom dat het diagnosticeren vaak het beste overgelaten kan worden aan een school. Natuurlijk is het belangrijk dat een ouder zeer betrokken blijft; want er zijn genoeg slecht leerkrachten en slechte scholen.

Dat er vroeger minder diagnoses waren betekent niet dat er vroeger minder reden was om te diagnosticeren, het betekent alleen dat we meer handvatten hebben gekregen om kinderen de juiste diagnose te bieden en deze uit te laten voeren.

Het idee dat kinderen meer met hun handen moeten doen (praktijkonderwijs) is zeer gevaarlijk. We leven in een maatschappij die elke dag meer bouwt op kennis (kenniseconomie) dan op je handvaardigheid. Het aanleren van discipline: langdurig concentreren, vaste taken, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid, is essentieel voor het lerende kind. Dit betekent niet dat de aanpak in een school eenzijdig hoeft te zijn en dat er geen rekening gehouden zou moeten worden met leerstijlen. Maar het promoten van handvaardigheid tegenover vakdidactiek is gevaarlijk. Dan krijgen we zeer bekwame vaklui die nooit een kans zullen krijgen op een baan.

De school moet een reflectie zijn van de maatschappij en de maatschappij vereist nu eenmaal meer kennis dan handvaardigheid.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met etiketten,

Martijn