woensdag 17 april 2013

Psy - Gentleman

Hoi Mediavolk,

Wat moet ik nog zeggen... mother-father gentleman!


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Psy,

Martijn

dinsdag 16 april 2013

Bitcoin

Hoi Mediavolk,

Digitaal protest kent vele vormen. Illegaal downloaden is voor veel mensen een protest, maar voor grotendeels van het land al een norm. Bitcoin is een protest... maar wie weet wordt het een norm!

Bitcoin is een code waar een bedrag aan wordt gekoppeld. Officieel is de code niets waard, maar dat is een briefje van 10 natuurlijk ook niet. Vertrouwen maakt economie en vertrouwen maakt dus geld. Als je dit principe online doortrekt krijg je Bitcoin.


Het principe is al een jaar oud, maar begint nu zijn opmars te maken. Nu de economie alsmaar slechter wordt zoekt men een alternatief. Aangezien Bitcoin geen centrale bank kent, is het een 'opensource' concept. Waarbij de consument ook de producent is.

Het concept is indrukwekkend, maar brengt zeker een hoop vragen met zich mee: vertrouw jij het internet jouw geld toe? Is het veilig? Is er 'garantie'?

Misschien is dit de revolutie die de norm wordt in 10 jaar tijd. Misschien is het één van de zoveel rages, tijd zal het leren.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Bitcoin,

Martijn

zondag 14 april 2013

De geit is gemolken!

Hoi Mediavolk,

Van Gangnam Style tot Harlem Shake, naar geiten. Ja ook geiten maken dit jaar hun debuut op Youtube d.m.v. 'goatremixes'. Zie hier:


Youtube staat nu vol met geiten en de één is nog beter als de ander:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met geiten,

Martijn

vrijdag 12 april 2013

Code

Hoi Mediavolk,

We begrijpen steeds meer dat een typecursus meer waarde heeft dan die vele uren die er wordt besteed in een schrijfschriftje. Hoewel dit nog lang niet is geïntegreerd in het basisonderwijs maakt de typecursus voor jongeren een opmars. Omdat het onderwijs z'n 5 jaar gemiddeld achterloopt, is het volgende revolutionaire idee alweer naar voren gekomen: code...

Het leren programmeren is volgens vele grote hedendaagse 'nerd-helden' een must-have vaardigheid als je iets wilt betekenen in de toekomst van technologie. Als we kijken naar de grote sprongen die technologie heeft gemaakt is dit misschien ook niet verkeerd om te doen, maar hoe gaan we dit integreren in het basisonderwijs en middelbaar?


Terwijl we zoeken naar mogelijkheden om het hele plan te integreren in het onderwijs is het belangrijk om de leek een inzicht te geven in wat code nu eigenlijk voor elkaar krijgt. Zoals je in het clipje zag waren er voorbeelden met robots en videogames, maar code is ook animeren en daardoor creëren. Leren tekenen is één vaardigheid, maar je eigen animatie creëren door taken te geven aan een object, is wonderlijk!

De rol van de nerd is nog nooit zo groot geweest in de wereld. Het is tijd dat ook steeds meer media- en computerspecialisten zich gaan bemoeien met het onderwijs!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met 'code',

Martijn

woensdag 10 april 2013

Lore

Hoi Mediavolk,

Op de fantastische Youtube-pagina van Lore (in a minute!) vindt men alle informatie over games, in een zo kort mogelijk tijd. In een minuutje kun je meepraten met de gamers in de klas, omdat je nu eindelijk weet waar het allemaal om draait. Met leuke animaties en een zeer snelle uitleg van het concept van het spel, is Lore een aanrader voor elke game-meester/juf.



Lore doet recent nog veel meer verschillende video's, zo ook over 'gamedevelopers' (gamemakers). 


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Lore,

Martijn

maandag 8 april 2013

Zwart gat!

Hoi Mediavolk,

Eindelijk een goede Nederlandse website over het universum. Met interactieve animaties en prachtige uitleg, is de website van de Rijksuniversiteit van Groningen echt geweldig!

Informatie omtrent zwarte gaten spreekt niet alle kinderen aan, een introductie tot het concept is zeker gewenst. Als kinderen eenmaal de vele boeiende weetjes te weten komen over 'een zwart gat', zal de website goed aansluiten.

De kinderen hebben de mogelijkheid om, bij het kopje 'Reis naar een zwart gat', enkele interessante animaties te bekijken. Kinderen leren hierdoor bijvoorbeeld wat de term 'lichtsnelheid' betekent en krijgen een logisch inzicht in de afstanden van planeten en dergelijke objecten in de ruimte.

Informatie over de ruimte kan men gemakkelijk naar kinderniveau omzetten, maar de website is duidelijk gericht op een lezer met een goede woordenschat en die vaardig is in begrijpend lezen. De website sluit daarom goed aan bij kinderen in groep 7/8. Hoogbegaafde kinderen kunnen zeer zelfstandig werken met deze website; leuk voor projectmatige werkzaamheden.

De website werkt vooral rond de vragen die men kan hebben omtrent het principe van een zwart gat', en biedt de lezer de vragen daarom al aan. De vragen worden beantwoord door tekst en interactieve animaties. De animaties zijn te starten bij: 'Doe een experiment' of worden al aangeboden in de tekst.

Er zijn ook wat nadelen aan de website. Het is zeer gemakkelijk om 'verdwaald' te raken in de website. Dit komt niet alleen door de hoeveelheid informatie, maar vooral door de onhandige manier waarop men navigeert tussen de grote onderwerpen van de website. Voor volwassen is het al omslachtig, voor kinderen helemaal.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met een zwart gat,

Martijn

zaterdag 6 april 2013

App: Wordfeud

Hoi Mediavolk,

Een kort bericht vandaag: Wordfeud in je klas!

Iedereen kent wel Wordfeud, het is Scrabble op de iPad/iPhone/iPod. Het spel zet aan om je woordenschat te vergroten en de correcte spelling te gebruiken bij woorden. Het is een spel dat je met meerdere mensen kan spelen dus ideaal voor een grote klas. Download de app en deel je naam van je 'user profile' met de klas en vraag of de kinderen dit ook willen doen. Als de groep eenmaal is opgestart kan het gamen beginnen.

Men is altijd fanatiek in spelletjes, zeker als zij een ander kunnen verslaan. Als je het spel speelt in je klas maak je de kinderen dus eigenlijk fanatiek voor spelling en woordenschat! Kinderen leren van de woorden die een ander maakt en gebruiken deze vervolgens weer bij een volgend spel; woordenschat. Woorden die kinderen schrijven moeten ook goed gespeld zijn anders kan je simpelweg niet verder; spelling.

Let op! Als je een dergelijke 'pool' start met Wordfeud is het belangrijk dat elk kind hieraan kan deelnemen. Kinderen die geen 'i-apparaat' thuis hebben moeten dus wel op school kunnen deelnemen!

Een perfecte manier om te werken aan woordenschat en spelling, buiten schooltijd, op een leuke manier!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Wordfeud,

Martijn


donderdag 4 april 2013

Enthousiast voor Mediapedagogiek?

Hoi Mediavolk,

Er is weinig te vinden op het internet over mediapedagogiek. En er is zeker weinig te vinden over wat wel en niet werkt in de klas. Een leerkracht/digibeet kan moeilijk starten met de nieuwe wereld van media voor de klas. Juist daarom moeten opleidingen, en andere bedrijven die zich bezighouden met mediapedagogiek, innovatie laten zien in alles wat zij delen op de online wereld.

Als we dan het promo filmpje bekijken voor de masteropleiding mediapedagogiek wordt ik helemaal niet enthousiast. Misvattingen en misleidende informatie:


Het filmpje opent met een meneer die spreekt over diverse kinderen en hun situaties. Hij spreekt over Erik die niet goed kan opletten tijdens rekenen. De spreker wil duidelijk aangeven dat hij wel aan het rekenen is in RollerCoasterTycoon, maar dit is echt fout. Spellen als RollerCoasterTycoon maken je niet een econoom, nog maken ze je geïnteresseerd hierin. Dergelijke spellen baseren zich juist op het snel creëren van een wereld. Je eigen creatieve draai geven aan een omgeving. Kinderen kunnen tactisch omgaan met spellen, maar dit staat volledig los van een toekomstige functie.

De spreker praat vervolgens over een kind dat lid is van een anorexia website. Er worden afbeeldingen getoond van jonge kinderen, maar dit is erg misleidend. Kinderen die daadwerkelijk op internet lid worden van websites en praten over hun problemen zijn vaak middelbare school leerlingen.

Daarna volgen enkele afbeeldingen en een lading vragen over hoe men zou moeten omgaan met media bij lerende kinderen. Voor een promo filmpje over mediapedagogiek verwacht ik simpelweg meer; filmpjes over docenten die met de iPad lesgeven, social media gedrag van kinderen, websites voor docenten, digitafels, digiborden, interactieve whiteboards, educatieve spellen van hoge kwaliteit, gamegedrag van kinderen en veel en veel meer.

Ik ben kritisch omdat er meer aandacht voor mediapedagogiek moet komen. Een belangrijk onderdeel daarvan is dat mediapedagogiek serieus genomen moet worden. Termen als innovatie, vernieuwing, digitaliseren, social media staan allen gelijk aan mediapedagogiek.... geen slideshow met plaatjes en ingesproken tekst.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met reclame maken voor mediapedagogiek,

Martijn

Draadloze iPad op het digibord

Hoi Mediavolk,

Met de 'air shuttle' van CyWee is lesgeven met de iPad eindelijk mogelijk.

De Air Shuttle wordt geleverd met een adapter voor de iPad en een ontvanger voor de televisie:


Bijgeleverd zijn ook enkele stekkers. Een stekker om de ontvanger aan te sluiten aan de televisie, een USB kabel om de adapter op te laden (hij pakt dus geen stroom van je iPad!) en een stroomkabel voor de ontvanger.

Je sluit de s-video kabels aan op de beamer (mogelijk met een verlengstuk voor de s-video kabel).

Eenmaal alles aangesloten en werkend zal je merken dat je niet je iPad scherm op het digibord krijgt te zien. Je moet ook goed beseffen dat niet alle apps werken! Denk er dus goed over na voordat je het apparaat koopt! Maar vele schrijfapps werken wel en daar draait het voor mij uiteindelijk om; afbeeldingen laten zien en uitleg kunnen geven met de iPad terwijl je rondloopt in de klas. Je kunt kinderen de iPad geven en antwoord laten geven terwijl het direct op het digibord verschijnt.

Zo nu en dan hapert de verbinding; een korte kleine ruis. Ik heb het niet als storend ervaren.

Het is ideaal voor je uitleg bij de instructietafel. Vele kinderen proberen vaak één uitleg te volgen. Het continue opstaan en kinderen op het digibord laten werken is niet altijd ideaal (vooral niet voor je tijdsplanning). Als je kinderen de iPad in hun handen geeft, en je hun antwoord zelf laat opschrijven, kan de rest van de instructietafel meekijken. Je kunt als leerkracht vervolgens aanpassingen maken en de gehele groep kan blijven meekijken. Je kunt hierdoor blijven zitten bij de instructietafel en de kinderen echt interactieve lessen aanbieden.

Het digibord in je handen hebben (de iPad dus) en deze ook kunnen aanbieden aan kinderen is fantastisch. Het is echt aan te raden om te experimenteren met dit fantastische product.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met je iBord,

Martijn

maandag 1 april 2013

Afgelopen met Youtube!!

Hoi Mediavolk,



Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Youtube,

Martijn