dinsdag 19 juni 2012

Het gevaar van Social Media!

Hoi Mediavolk,

Ben jij je wel bewust van de gevaren van social media!? We hebben in Nederland denk ik drie verschillende meningen over dit onderwerp: 'Ik gebruik het toch wel', 'Ik gebruik het niet (slechte ervaringen of geen nut zien in de media)', en 'Ik ben mij bewust en pas mijn online profiel erop aan'. Welke is de juiste? Nou blijkbaar de: 'Ik gebruik het toch wel'-mening, want bijna een meerderheid van de wereld zit op een social network site. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat een meerderheid zich niet bewust is van de gevaren: http://www.accountantsonline.nl/3162-70-van-social-media-gebruikers-niet-bewust-van-gevaren.html .

Toen ik sprak over Facebook (andere blog) heb ik al enkele gevaren opgenoemd, maar om alleen Facebook op iets aan te spreken is onterecht (vandaar een algemene blog). Alle social network sites hebben dezelfde problemen en gevaren. Als we het over de gevaren hebben, hebben we het over de volgende punten:
Online content, locatie, cyberpesten, digitale identiteit en privacy.

Online content
Met online content wordt alles bedoeld wat online te vinden is. Het is een breed concept en het waarschuwt voor alle gevaren die het internet heeft. In tegenstelling tot offline content is online content erg gemakkelijk te vinden. Zelfs als je er niet naar opzoek bent: links zitten in plaatjes en je kan links vermommen om iets anders weer te geven in de originele naam van de website.

Locatie
Er zijn al vele huizen leeg gehaald toen mensen hun vakanties verkondigden op hun publiekelijke social media site. Voor sommige mensen staan alle locaties van dag tot dag online (school, werk, huis etc.). We kunnen ons afvragen hoe veilig dit is.

Cyberpesten
Dit gebeurt veel meer dan men denkt en is op veel meer manieren mogelijk dan je hoogstwaarschijnlijk verwacht:  http://www.cyberpesten.be/vormenvancyberpesten.htm Ik raad aan deze site een beetje te screenen om te weten hoe immens veel mogelijke manieren er zijn om te cyberpesten.
Hoewel cyberpesten net zo heftig of heftiger kan zijn dan 'gewoon' pesten, is er één klein voordeel: er kunnen mogelijk juridische stappen worden ondernomen omdat de geschreven teksten, foto's of filmpjes online staan.

Digitale identiteit
Niet alleen de informatie die je deelt is een risico, maar ook de manier waarop je deze informatie beveiligt. Er zijn ontzettend veel manieren om jouw account te hacken. Zelfs met de meest ingenieuze wachtwoorden is jouw account 'hackbaar'. Wees je er van bewust welke gevolgen het heeft als iemand jouw digitale identiteit steelt. De meest simpele manier om een account te hacken is met een virus: sommige virussen onthouden alles wat je intypt. Deze informatie wordt vervolgens online verstuurd. De dief hoeft niet echt je wachtwoord te 'hacken', maar deze type jij voor hem in!

Privacy
Denk erom dat alles wat je online zet op een website ergens voor wordt gebruikt. Bedenk ook dat er niets op het internet 100% veilig is. Veel informatie van social media sites wordt gebruikt om jou producten aan te bieden online. Dit gebeurt overigens niet alleen op social networking sites! Wees je bewust van welke informatie je deelt met de wereld; een relatie beëindigen online lijkt de dagelijkse praktijk, maar wil je ook dat de mensen het lezen waar je een sollicitatie bij doet? Social media heeft een invloed op de arbeidsmarkt. Als onderwijsgevende is dit natuurlijk helemaal belangrijk, omdat kinderen erg veel deelnemen aan social media websites. Hoe vaak is je wel niet gevraagd of je Facebook of Hyves 'hebt'?

Er zijn een hoop gevaren online en mensen zijn zich er vaak niet van bewust. Toch houden ouders een 'oogje in het zeil' zeggen ze:

http://www.globalpoll.nl/component/communitypolls/viewpoll/polls/206-stelling-qik-hou-een-oogje-in-het-zeil-wanneer-mijn-kinderen-msn-hyves-of-facebook-gebruikenq.html


Dit is natuurlijk een hartstikke mooie statistiek, maar als je geen verstand hebt van internetveiligheid dan is een oogje in het zeil houden niet echt een meerwaarde.

Wie moeten we als eerst informeren: leerkrachten, studenten, ouders of kinderen?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met social media,

Martijn

zondag 17 juni 2012

Bol.com reviews

Hoi Mediavolk,

Op de website van bol.com is er voor kinderen, behalve een hoop speelgoed en elektronica, een leuke taalles te vinden. Het maken van een review (recensie) zit tegenwoordig al in veel (taal) methodes, het nadeel is vaak dat kinderen er geen waarde aan hechten. Als jouw review alleen gelezen wordt door je docent dan hoef je niet echt je best te doen op specifieke aspecten van het verhaal. Als men daarentegen voor 'het internet' moet gaan schrijven is er opeens een bepaalde kwaliteitseis, denk hierbij aan: het verhaal moet goed te volgen zijn, het heeft een inleiding, kern en slot, het is geschreven aan de hand van een beoordeling (cijfer 1-5), het is mogelijk om video's toe te voegen waarna in de tekst verwezen moet worden, ze moeten rekening houden met mensen die onbekend zijn met het product et cetera et cetera. Een gigantische hoeveelheid eisen waar je kinderen heel bewust van kan maken voordat zij een review schrijven.

Het schrijven van een review op bol.com stelt niet zoveel voor. Ik raad aan om alles op één account te doen, zodat je de verzameling van recensies op één pagina kan bekijken. Kinderen kunnen het werk van een ander beoordelen met 'wel nuttig' en 'niet nuttig'. Ze kunnen ook zelf het product een cijfer geven. Het is een opdracht die ook uit te voeren is met weinig computers in de klas; eerst op klad schrijven en dan gedurende de dag of als huiswerk mee om het op de computer te doen. Je hoeft als leerkracht het werk niet te verzamelen want het staat allemaal onder hetzelfde account.

Ik schrijf zelf al ongeveer 2 jaar reviews voor bol.com over onbekende muziek artiesten. Ik merk zelf hoe leuk ik het vind om reviews te schrijven en ik kan mij voorstellen dat het een leuke en educatieve hobby kan worden voor een kind.



Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met reviews schrijven,

Martijn

vrijdag 15 juni 2012

Typetest

Hoi Mediavolk,

Hoe snel type jij?

http://www.ticken.nl/gratis-typetest-blue.html

Probeert u eens mijn score te verbeteren:


De kinderen op de basisschool vinden het erg leuk om een wedstrijdje sneltypen te houden in de klas. Deze website is daar uitermate geschikt voor. Aan de hand van deze wedstrijd kan het belang van blindtypen worden besproken! Is er nog een beroep waar geen computer wordt gebruikt?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met typen,

Martijn

woensdag 13 juni 2012

Gamertaal

Hoi Mediavolk,

Op de basisschool zitten ontzettend veel gamers. Sommige zijn er erg open over, maar er zijn ook veel kinderen die dit niet graag verkondigen. Je herkent de echte 'die-hard' gamers aan de taal die zij uitspreken. Vandaag een lesje over gamertaal.

FPS - First Person Shooter; een schietspel waarbij je de wereld ervaart door de ogen van één personage.

TPS - Third Person Shooter; een schietspel waarbij je het personage van een kleine afstand bekijkt. Er is ook: 'over the shoulder perspective', waarbij het beeld net over de schouder van jouw personage staat (je ziet gedeelte van de schouder en gezicht).

RPG - Role Playing Game; een spel waarbij je een rol speelt met je personage. Je maakt keuzes die gevolgen hebben voor het verloop van het spel. Vaak kan je zelf bepalen of je opdrachten goed of slecht oplost.

MMORPG - Massive Multiplayer Online Role Playing Game; een spel die speelt als een RPG, maar je speelt het online met heel veel mensen. Doordat het spel online is kunnen mensen met elkaar praten en typen. Door deze mogelijkheid kunnen spelers het 'rollenspel effect' vergroten.

lol - lal, lulz, kekeke; het woord lol staat voor iets wat grappig is, maar wordt in de gamer wereld gezien als een afkorting van: laughing out loud.
ROFL - Rolling on the floor laughing; een stapje verder dan lol. ROFLMAO - Rolling On The Floor Laughing My Ass Off.

Ownd/pwnd (owned/pwned); het vernederen van een tegenstander door ze af te maken in het spel (vaak heeft de tegenstander geen kans gehad om iets terug te doen door de vaardigheden van de speler).

Hacks (hax); een fout in het spel waar je nadelige gevolgen van kan ondervinden.
Glitch; een fout in het spel die voordelen voor de speler heeft.
Bug; een fout in het spel die extreem zichtbaar is: een poppetje steekt door de muur of iets dergelijks.

IRL - In Real Life; hoe iets in het echte leven is. 'I am a teacher IRL'. 

AFK - Away From Keyboard; een gamerversie van BRB (be right back). Maar het kan ook betekenen dat iemand afwezig is wanneer deze persoon dit niet zou moeten zijn (voor online gamers). 

LFM/LFG - Looking For Members/ Looking For Group; Als één persoon op zoek is naar een groep zegt deze vaak (in de online wereld): LFG. Als een group nog enkele leden zoekt dan zeggen ze LFM. Soms wordt ook de hoeveelheid aangegeven: LF2M (nog twee mensen nodig).

Buff/Debuff; Buff is het verkrijgen van een langdurige magische bescherming. Debuff is het weghalen (vaak door een tegenstander) van jouw bescherming. Vaak wordt er 'gebuffed' voordat er een baas wordt aangevallen. Vaak hebben verschillende mensen verschillende magische 'spells' ter verbetering. Je moet bij het maken van een groep dus rekening houden met hun mogelijkheden. 
   

HOT/DOT/DPS - Healing Over Time/ Damage Over Time/ Damage Per Second; Spelers houden graag bij hoeveel schade ze hebben gedaan en hoeveel ze helen. HOT geeft aan hoeveel iemand heeft lopen 'healen', een DOT geeft aan hoeveel schade er is gedaan met 'spells' die een lange tijd schade aanrichten bij een tegenstander. DPS is hetzelfde als een HOT, alleen deze geeft aan hoeveel schade er is gedaan. Deze statistieken worden vaak door de leider van het team in de gaten gehouden. Iemand die niet genoeg HOT, DOT of DPS heeft wordt vaak gewaarschuwd. Iemand die blijvend laag staat in de statistieken wordt vaak uit de groep verwijderd. 

Camp (camper) - kamperen; in schietspellen gaan sommige mensen op één plaats wachten totdat er iemand langskomt die ze neer kunnen schieten. Dit wordt over het algemeen niet gewaardeerd. 

UI - User Interface; Alle opties die in het scherm staan die niet in de realiteit van het spel horen: kaart, spells, gesprekken, de groep, je hp (health points; hoeveel leven je nog hebt) et cetera.

AI - Artificial Intelligence - In games zijn er vaak karakters die niet door de speler of door anderen worden bestuurd (;NPC - non-player character). Er zijn ook vijhandige NPC's, deze worden vaak Mobs genoemd. Dit zijn vijanden waarmee je niet kan praten en alleen maar tegen kan vechten.

Noob (newb, nub, newbie, n00b); iemand die erg slecht is in het spel. 

PVP/PVE - People versus People/ People versus Environment; PVP spelen mensen als ze (online) tegen andere mensen vechten. Alle momenten waar je tegen een Mob of NPC vecht zijn PVE momenten; je vecht dus niet tegen een online tegenstander. 

EXP - experience - Het behalen van punten om een level hoger te komen. 

Headshot; Direct op het hoofd schieten met alle gevolgen van dien. Mensen die altijd op het hoofd schieten (en raak) worden vaak 'pro' genoemd. Dit zijn mensen die uitzonderlijk goed zijn in het spel.

T-bag - tea bag; Als je met je personage snel gaat knielen en staan boven een andere personage die je zelf hebt neergeschoten, ben je aan het: T-baggen. In online schietspellen verdwijnen lichamen die dood zijn, je moet dus erg snel zijn. Iemand die dood is gegaan ziet vaak nog enkele seconde lang zijn eigen lichaam op de grond liggen, zij zien dus wanneer iemand hem 'T-bagged'. Dit is de ultieme vernedering in een spel en het wordt vaak geapplaudisseerd door medespelers van hetzelfde team. 

Er zijn nog honderden andere termen, maar dit lijkt mij een mooie basis!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met je gamertaal,

Martijn

maandag 11 juni 2012

Popplet

Hoi Mediavolk,

Popplet is een online presentatie en mindmap programma. Het handige aan Popplet is dat je het continue snel kan aanpassen. Met elke dubbele klik creëer je een nieuwe Popple. Elke Popple heeft 4 rondjes om zich heen, deze kan je verbinden met andere Popples en zo creëer je binnen een paar seconde een netwerk. Nu is hetzelfde ook mogelijk in andere programma's (zoals Prezi), maar Popplet is zeer simpel in gebruik en het is daarom geschikt voor een zeer breed (en jong) publiek.

Behalve presenteren met Popplet is het een geweldig goed programma om op een handige manier gezamenlijk aan projecten te werken. Denk hierbij aan het verzamelen van muziekartiesten, boeken, websites en meer. De belangrijkste functie van Popplet is voor mij het bijhouden van de muziek die ik wil spelen in de klas (met gitaar). Kinderen kunnen zelf de Popplet bekijken en eventueel suggesties doen. Door samen te werken met enkele collega's kan dit netwerk zich uitbreiden tot behoorlijke verzameling.


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Popplet,

Martijn

zaterdag 9 juni 2012

Google Earth

Hoi Mediavolk,

Als je me blogs volgt dan ken je nu Google Chrome en Google Docs en misschien ben je zelf wel op zoek gegaan naar wat Google jou te bieden heeft. Waarschijnlijk ken je Google Maps wel en misschien ook wel Google Earth. Google maps vind je al snel als je wat opzoekt op Google zelf. Earth daarentegen moet je installeren op je computer. Dit komt omdat het programma een stuk persoonlijker is, of kan worden.

Earth geeft je de mogelijkheid om pinnetjes (zie plaatje) neer te zetten op elke locatie in de wereld. Dit pinnetje geeft weer wat jij wilt dat het weergeeft (een soort titel). Ik gebruik Google Earth altijd in de klas en Pin natuurlijk eerst de school op de kaart. Je kan met behulp van het bekende 'streetview poppetje' ook nog eens inzoomen op de locatie, men ziet dan een all-around foto. Streetview is over het algemeen wel bekend, de meeste mensen zoeken eerst hun huis op... vertellen dan dat het er tegenwoordig anders uitziet... en vragen zich daarna af waar ze waren toen de foto werd gemaakt. Dit riedeltje heb ik al mijn mentoren (begeleidende leerkracht op stage) zien doen.

Maar voor het onderwijs is Earth meer. Je kan dus met de pinnetjes bijhouden met de kinderen waarover je hebt gesproken en wat je hebt bezocht. Je kan met een rechtermuisknop op het pinnetje aangeven dat het een beginpunt wordt en een ander pinnetje het eindpunt. Vervolgens geeft Earth weer dat je van het ene punt naar het andere kan gaan met de auto, openbaar vervoer of lopend. Hij geeft aan hoe lang het ongeveer duurt en hoeveel kilometers het is. Dit kan je natuurlijk al erg leuk gebruiken in het onderwijs. Ze kunnen vervolgens streetview gebruiken om het begin en eindpunt te bekijken (of telkens als ze van route moeten veranderen). Je kan excursie locaties bekijken van te voren of laten zien waar je gaat kamperen met de klas en welke route je neemt.

Je kan ook vele bekende gebouwen (soms zelfs hele straten; zoals Amsterdam) geheel in 3D bekijken. Het is best indrukwekkend hoe duidelijk dingen worden voor kinderen als het allemaal op schaal wordt weergegeven (3D). De wereld komt eindelijk in beeld, zonder er daadwerkelijk te zijn. Je kan ook zelf foto's uploaden om te laten zien waar je zelf bent geweest op de exacte locatie, maar ook waar je met de klas bent geweest.

Voor kinderen is het belangrijk om de landen, die besproken worden in de klas, niet op zichzelf te bekijken. Als kinderen alleen landen leren kennen dan leren ze niet de wereld kennen. Het is belangrijk om het hele plaatje te laten zien. Elk land bekijkt zijn eigen land als het middelpunt van de aarde. Om alleen al te bepalen waar Nederland is, terwijl je inzoomt op een ander land, is ingewikkeld voor kinderen. Dankzij Earth is het mogelijk om dit zeer helder weer te geven. Het is ontzettend belangrijk om kinderen te doen beseffen hoe groots en ingewikkeld de wereld is in z'n klein landje als dat van ons.

Je kan met Earth zelfs de maan bekijken met streetview foto's.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Google Earth,

Martijn

donderdag 7 juni 2012

Rainlendar

Hoi Mediavolk,

Heb je een hekel aan je agenda? Je vergeet altijd alles? Maar je zit wel elke dag op je laptop? Dan moet je gebruiken wat ik al heel lang gebruik: http://www.rainlendar.net/cms/index.php

Rainlendar is een agenda voor op je desktop. Je kan gebeurtenissen toevoegen en een To/Do lijstje maken. De gebeurtenissen kan je koppelen aan een datum, met een simpele dubbel klik op de datum voeg je een activiteit toe. Met een rechtermuisknop kan je ook een To/Do toevoegen (deze lijst blijft staan tot je het weggooit; niet datum gebonden). Het werkt makkelijk en snel, je raakt er ook behoorlijk snel aan gewend. Ik gebruik het dagelijks en word daardoor ook gewaarschuwd door het systeem als er een afspraak is (belletje; als ik dat wil). Je ziet tevens de afspraken van één gehele week onder de kalender staan. Er zitten ontzettend veel handige gadgets en mogelijkheden in dit systeem, de moeite waard om te ontdekken.


Ik hoop dat je geïnteresseerd bent geraakt in deze digitale agenda! En wie weet kan je, net als mij, je agenda weggooien!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Rainlendar,

Martijn

dinsdag 5 juni 2012

Afspreken.nl

Hoi Mediavolk,

Vele mensen kennen de website: afspreken.nl al. Sommige van jullie zullen het al gebruiken en weer voor anderen is het gloednieuw. Gelukkig is de website zeer simpel te gebruiken en het is allemaal in het Nederlands.

Afspreken.nl wordt gebruikt om te kunnen plannen met een grote groep. Als jij een evenement wilt plannen moet je enkel de email adressen van de deelnemers invoeren (hiermee nodig je iedereen uit). Je voert op de website enkele data in voor het evenement dat jij wilt houden. Het is aan de deelnemers om aan te geven of ze wel of niet kunnen komen. Iedereen wordt verantwoordelijk voor de afspraak en iedereen kan inzicht krijgen in de actieve of passieve houding van deelnemers.

De website is overzichtelijk en snel te gebruiken. Er is geen lidmaatschap en je kunt evenementen altijd bijwerken. Is dit misschien iets voor de ouderavond?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met afspraken maken,

Martijn


zondag 3 juni 2012

Hoe maak je nu een blog!?

Beste Mediavolk,

Een blog maken is erg snel gedaan, het onderhouden is knap lastig. Het makkelijkste is te beginnen via een bestaand mail adres (mail is vaak je inlognaam). De beste website, naar mijn mening, is die ik zelf ook gebruik: http://www.blogger.com/home Je kan zelf kiezen of je email wordt gedeeld of niet, verder zijn de aanpassingen aan de blog makkelijk te maken; er staat bovenaan altijd een balk die alleen voor jou aangeeft welke aanpassingen je kan maken. Als je lid bent kun je meteen een nieuw bericht maken en publiceren. Je hebt naast de balk boven het scherm ook nog de mogelijkheid om de grafische aspecten van je blog aan te passen. Om deze aspecten aan te passen ga je naar: 'ontwerp', boven aan de balk en klik je vervolgens op aanpassen, vervolgens zie je een venster met een hoop opties waarbij je lettertype kan aanpassen of een logo toevoegen en vele andere grafische aspecten. Het maken van een blog stelt dus niets voor! Het onderhouden van een blog en je publiek vinden ... is een heel ander verhaal.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met het maken van je blog,

Martijn

vrijdag 1 juni 2012

Prezi!

Hoi Mediavolk,

Prezi is een nieuwe vorm om mee te presenteren. Het is gemakkelijker te begrijpen dan powerpoint en geeft je handvatten om de meest complexe creatieve ideeën te verwezenlijken. Ik maak zelf erg veel Prezi's, voor in de klas. De Prezi's worden online bewaard en zo kan ik het volgend jaar (indien je in dezelfde klas lesgeeft) opnieuw gebruiken. Ik heb ook kinderen geleerd om Prezi's te maken. Om te inspireren heb ik hier twee voorbeelden.

Een prezi die door een kind is gemaakt:
http://prezi.com/urugxn5nxlsh/het-zonnestelsel/

Een prezi die is gemaakt toen ik afscheid nam van een klas:
http://prezi.com/owbfrcuvn5as/afscheid-van-meester-martijn/

Eigenlijk leer je Prezi het beste door het te doen. Maak jezelf snel lid op de website!

Ik heb speciaal voor deze blog een Prezi gemaakt die Prezi aan je uit zal leggen:
http://prezi.com/2at_-gxyz_in/mvg-hoe-maak-je-een-prezi/

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Prezi,

Martijn