zondag 20 mei 2012

Être et avoir

Hoi Mediavolk,

Être et avoir is een indrukwekkende documentaire over één enkele leerkracht die aan een gehele school les geeft. Natuurlijk is het schooltje hartstikke klein, maar de manier waarop hij de leeftijd overbrugt is fantastisch. In deze dorpsschool zitten 12 kinderen in de klas. De klas is eigenlijk een grote ruimte met elk uniek ingedeelde hoeken die zo een verschil in klas aangeven. Je begrijpt dat de kinderen elkaar ook heel erg begeleiden, nu zijn we gewend bij groep 2 kinderen dat ze groep 1 kinderen helpen, maar dit is toch echt even wat anders.

De leerkracht is indrukwekkend in zijn motivatie, geduld en manier van lesgeven. Als je het onderwijs in gaat, of al zit, zal je dit een indrukwekkende documentaire vinden; je zal het niet snel vergeten. De makers hebben hele leuke momenten kunnen vastleggen; momenten waar je zelf ook van kan genieten in het onderwijs. Het is dus herkenbaar en tegelijkertijd ook weer geheel niet.

Waar vindt deze documentaire zijn plaats in mediapedagogiek? Dat is best makkelijk. Hoewel enkele jaren oud geeft dit overduidelijk weer dat de kwaliteit van lesgeven uiteindelijk draait om de kwaliteit (motivatie) van de leerkracht. Natuurlijk kan media daar immens in bijdragen, maar de leerkracht bepaalt hoe deze winst zich vormgeeft.

Je kunt de docu misschien vinden in de bibliotheek, maar je kunt hem ook kopen bij bol:
http://www.bol.com/nl/p/etre-et-avoir/1002004007615779/

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met lesgeven,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten