vrijdag 4 mei 2012

Dangerous minds & Freedom Writers

Hoi Mediavolk,

'Dangerous Minds' en 'Freedom Writers' zijn misschien wel de bekendste onderwijsfilms die er zijn. Beide films draaien om een leerkracht die les moet gaan geven aan kinderen die allen uit een slechte omgeving komen. Met slecht bedoel ik: armoede, huiselijk geweld en weinig veiligheid. De kinderen in de film hebben een andere mentaliteit dan hun leerkracht. Toch proberen de leerkrachten normen en waarden aan te leren aan de kinderen; dit vervangt het standaard programma. De ups- en downs tijdens dit proces zijn inspirerend om te zien.

Dangerous minds
De lessen van deze juf draaien om poëzie, iets wat wij niet kennen in de Nederlandse educatie. Hoewel kinderen werken met versjes en dergelijken is het analyseren van echte gedichten geheel iets anders; het vereist een beheersing van je taal. Omdat vele gedichten en teksten van liedjes cryptisch geschreven zijn, gaan de lessen ook over filosofie. Filosofie heeft zijn plaats binnen het basisonderwijs nog altijd niet gevonden.

Freedom Writers
De lessen van deze juf draaien om taal en spelling. Aangezien de meeste studenten achterlopen zijn ze niet gemotiveerd om nog iets te gaan leren. Met deze negatieve houding tegenover leren en leerkrachten begint het schooljaar erg moeizaam. Je begrijpt dat er uiteindelijk een verschil komt, hoe deze er komt en waarom houd ik nog even geheim. Het is in ieder geval een inspirerende film, waar je waarschijnlijk enkele leuke dingen uit kan halen om te kunnen gebruiken in je eigen klas!


'Dangerous Minds' is te zien op YouTube:


'Freedom Writers' is helaas niet op YouTube te zien. 
Downloaden (en delen) mag natuurlijk niet! Dus download vooral niet de film van:
En download al helemaal niet de bijbehorende ondertiteling op deze website:

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes juffen,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten