donderdag 14 maart 2013

App: Spelling

Hoi Mediavolk,

De app: Spelling (in beeld) van Zwijsen is de definitie van een perfecte school-app!

De app heeft een prachtige rustige vormgeving. Het oogt zeer kindvriendelijk en er is duidelijk één stijl. Kinderen in de bovenbouw zullen hier zeker waarde aan hechten. Je kunt kinderen toevoegen bij het openingsscherm door op het plusje te drukken. Je tikt de naam in en het account is gemaakt (zeer simpel). Ik laat kinderen in mijn klas dit gewoon zelf doen. Alle taken die je uitvoert worden bevestigd door geluidjes (een fijne manier van werken voor kinderen).

Kinderen klikken op hun naam en daarna op het pijltje om het te bevestigen (zodat je nooit per ongeluk op de naam van een ander bezig bent!). Er volgt een lijst met vele spellingcategorieën die de kinderen moeten beheersen op de basisschool. De kinderen maken hun keuze en starten de activiteit door op het pijltje te drukken. Er volgt een gesproken uitleg (perfect voor kinderen met dyslexie) die zeer helder en rustig is. De uitleg geeft altijd het probleem weer en de oplossing, gevolgd door enkele voorbeelden en soms zelfs een opdracht op 'Dora-achtige' wijze om kinderen actief te maken ("nu jij...").
Aan het eind van het filmpje moeten de kinderen bewijzen dat ze de uitleg ook echt begrijpen (ze kunnen de uitleg ook herhalen). De opdracht wordt hardop uitgelegd en het kind moet vervolgens woorden aanvullen of woorden verdelen in juiste categorieën.

Als kinderen eenmaal klaar zijn met de opdracht komt er een prachtig sterretje naast de categorie te staan. De ster geeft aan hoe de opdracht is gemaakt, hier raak je direct gewend aan (heel overzichtelijk). Je kan dus, dankzij dit overzicht, gedurende het jaar zeer snel bekijken waar er nog hiaten zitten in je spellingonderwijs.

Het is aan te raden om ook een naam aan te maken voor jezelf, zodat je de lessen op het digibord kan uitvoeren. Als je de audio aansluit en ook de iPad wordt de opdracht klassikaal voorgedaan.

Een echt meesterwerk voor je spellingonderwijs. Deze app kan niet ontbreken als je de iPad gebruikt in de klas!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met spelling,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten