maandag 18 maart 2013

App: Google Earth

Hoi Mediavolk,

De app van Google Earth is geweldig. Het lijkt alsof Google Earth gemaakt was voor het gebruik van de iPad. Met handige in -en uitzoom mogelijkheden en de gemakkelijke manier waarmee je van het ene gedeelte van de wereld naar andere toe schuift (met je vingers), wordt de wereld een leuke plek om te ontdekken. Dit geldt vooral voor kinderen, die zich vaak verbazen over hoe groot de wereld is en wat er allemaal in te zien is. Een andere belangrijke optie om niet te vergeten, is het schuiven met twee vingers, door dit te doen kan je mooi over het landschap heen kijken.

De app is vooral bruikbaar tijdens W.O. lessen. Het gebruik van de iPad is vaak op individueel niveau tijdens deze lessen. De kinderen kunnen werelddelen, landen en steden opzoeken, waarna de leerkracht de iPad kan koppelen aan het digibord om het te laten zien aan de klas. Deze individuele handeling van één kind die tot interactie leidt binnen de groep, is natuurlijk essentieel voor W.O. lessen.

Google Earth werkt ook goed zonder internetverbinding, wat natuurlijk belangrijk is voor de vele scholen die geen Wi-fi hebben. Er zitten nog enkele andere gadgets in, zoals de positiebepaling en de Google Earth-galerij.

Een app met veel potentie voor het gebruik in de klas!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met de wereld,

Martijn

zaterdag 16 maart 2013

TPB AFK

Hoi Mediavolk,

Wie niet mee gaat met zijn tijd zal er door worden opgeslokt!

De grootste bedrijven van onze wereld zijn bang voor het internet. Bang voor het delen van informatie online. De oprichters van de Piratebay hebben dit gemerkt. Zie de documentaire over de heren van de Piratebay op: http://watch.tpbafk.tv/  Of hier (met NL ondertiteling):



De statistieken geven nu aan dat mensen die massaal downloaden ook massaal producten kopen. De CD verkoop is er mee gegroeid en de hoeveelheid bands die bekend zijn geworden, en kunnen leven van hun artistieke baan, is immens gegroeid. We zien dat meer mensen hun ervaringen delen over films, en meer films worden bekeken. Kortom, de vrije informatieverspreiding is geen misdaad. Het is een nieuwe manier van business waar vele bedrijven niet aan kunnen wennen! Maar wat is jouw mening?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met downloaden,

Martijn

donderdag 14 maart 2013

App: Spelling

Hoi Mediavolk,

De app: Spelling (in beeld) van Zwijsen is de definitie van een perfecte school-app!

De app heeft een prachtige rustige vormgeving. Het oogt zeer kindvriendelijk en er is duidelijk één stijl. Kinderen in de bovenbouw zullen hier zeker waarde aan hechten. Je kunt kinderen toevoegen bij het openingsscherm door op het plusje te drukken. Je tikt de naam in en het account is gemaakt (zeer simpel). Ik laat kinderen in mijn klas dit gewoon zelf doen. Alle taken die je uitvoert worden bevestigd door geluidjes (een fijne manier van werken voor kinderen).

Kinderen klikken op hun naam en daarna op het pijltje om het te bevestigen (zodat je nooit per ongeluk op de naam van een ander bezig bent!). Er volgt een lijst met vele spellingcategorieën die de kinderen moeten beheersen op de basisschool. De kinderen maken hun keuze en starten de activiteit door op het pijltje te drukken. Er volgt een gesproken uitleg (perfect voor kinderen met dyslexie) die zeer helder en rustig is. De uitleg geeft altijd het probleem weer en de oplossing, gevolgd door enkele voorbeelden en soms zelfs een opdracht op 'Dora-achtige' wijze om kinderen actief te maken ("nu jij...").
Aan het eind van het filmpje moeten de kinderen bewijzen dat ze de uitleg ook echt begrijpen (ze kunnen de uitleg ook herhalen). De opdracht wordt hardop uitgelegd en het kind moet vervolgens woorden aanvullen of woorden verdelen in juiste categorieën.

Als kinderen eenmaal klaar zijn met de opdracht komt er een prachtig sterretje naast de categorie te staan. De ster geeft aan hoe de opdracht is gemaakt, hier raak je direct gewend aan (heel overzichtelijk). Je kan dus, dankzij dit overzicht, gedurende het jaar zeer snel bekijken waar er nog hiaten zitten in je spellingonderwijs.

Het is aan te raden om ook een naam aan te maken voor jezelf, zodat je de lessen op het digibord kan uitvoeren. Als je de audio aansluit en ook de iPad wordt de opdracht klassikaal voorgedaan.

Een echt meesterwerk voor je spellingonderwijs. Deze app kan niet ontbreken als je de iPad gebruikt in de klas!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met spelling,

Martijn

dinsdag 12 maart 2013

Gestoord door je wachtwoord

Hoi Mediavolk,


Tip:

Een uniek wachtwoord gebruiken voor je mail en beveiligen met je telefoon.

Een uniek wachtwoord gebruiken voor bankzaken

Eén wachtwoord gebruiken voor alle andere zaken en zorg ervoor dat daar één hoofdletter, één teken en één cijfers in zit.

3 wachtwoorden in totaal; dat moet men kunnen onthouden!


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met je wachtwoord,

Martijn

zondag 10 maart 2013

Socrative

Hoi Mediavolk,

Socrative is DE website voor het maken van online toetsen en opdrachten. Met de hoofdwebsite voor leerkrachten: http://m.socrative.com/lecturer/#mainScreen, en de studentenwebsite: http://m.socrative.com/student/#joinRoom, kan je gemakkelijk opdrachten delen met je klas, of dit nu op school is of thuis.

Socrative heeft een zeer simpele layout en is zeer gebruiksvriendelijk. De website biedt je aan om toetsen te maken en ook om deze vervolgens te activeren, of nog niet. Je kunt dus meerdere toetsen maken, maar je hoeft ze nog niet direct online te zetten. Als je wilt dat kinderen bij jouw toets kunnen, moet je de toets activeren ('start quiz'). Als de toets eenmaal is gestart kunnen kinderen jouw 'room' joinen. Jouw roomnummer staat bovenaan de pagina (bij home). Met de roomnummer en de website voor studenten kunnen kinderen jouw toets gaan maken.

Socrative biedt prachtige uitdraaien van de resultaten en geeft ook live weer wat de resultaten zijn; je kan dus op elk moment zien of de kinderen de toets hebben gemaakt (en hoe ver ze zijn). Het is mogelijk om instaptoetsen te maken, huiswerk, evaluaties van opdrachten, stemmen en nog veel en veel meer.

Zelf gebruik ik Socrative als huiswerk. De kinderen maken wekelijks twee Cito-achtige rekenvragen. De kinderen zijn, vanuit de methode, niet gewend om veel verhaalsommen te maken. Door het concept wekelijks te herhalen hoop ik de scores omhoog te halen! Wat doe jij met Socrative?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Socrative,


vrijdag 8 maart 2013

Autocorrectie

Hoi Mediavolk,

Autocorrectie klinkt indrukwekkend wanneer je er voor het eerst mee werkt. Je typt wat woorden fout en je telefoon of tablet helpt je jouw spelling te verbeteren, mooi toch? Helaas merk je dan na een tijdje dat het ook vele problemen met zich meebrengt; hij onthoudt de woorden die jij verbetert hebt (ook als je dit per ongeluk verkeerd doet), sommige woorden worden ten onrechte verbetert naar iets wat je niet bedoelt en de vele straattaal en Engelse termen die in ons dagelijkse taal voorkomen worden (natuurlijk) niet herkent.

Gelukkig is autocorrectie uit te zetten in je opties:
Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > autocorrectie


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met autocorrectie,

Martijn

woensdag 6 maart 2013

App: Sp!ts krant

Hoi mediavolk,

Met de app: 'Sp!ts krant', kun je kinderen de krant laten lezen op een leuke manier. Als je de app opstart download hij direct de krant van de dag. Zo kan je een mooie verzameling maken van kranten. De app bewaart dus ook de andere dagen/kranten, maar met een simpele 'swipe' over de krant verwijder je deze ook weer.

Met deze, makkelijk te gebruiken, gratis app kunnen kinderen aan de slag met relevante zaken uit de maatschappij. Het nieuws in de klas brengen is zeer belangrijk, de methode 'Nieuwsbegrip' ziet dit in. Zij maken gebruik van belangrijk (recent) nieuws om een begrijpend lezen methode aan te bieden. De app sluit hier natuurlijk perfect bij aan. De kinderen leren om gebruik te maken van meerdere bronnen om het nieuws te beoordelen (nieuws thuis; op tv, nieuws uit de krant, nieuws vanuit Nieuwsbegrip et cetera).

Eenmaal op een krant geklikt begin je bij de voorkant. Door opzij te bewegen over het scherm krijg je meerdere bladzijdes te zien. Je kunt inzoomen op de pagina, maar helaas niet op letterniveau. Je klikt op een artikel en je krijgt de tekst helder te zien (met bijbehorende afbeelding). Het werkt gemakkelijk en snel.

Als je geen draadloos internet hebt op school dan kun je de krant thuis downloaden. Het downloaden kost niet meer dan 10 tellen en dan kan de krant op school gelezen worden! Zeer gebruiksvriendelijk!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met de Sp!ts,

Martijn

maandag 4 maart 2013

App: Tafelmonsters

Hoi Mediavolk,

Tafelmonsters is een leuke app om te oefenen met de tafels. Met leuke animaties en een simpel verhaaltje zijn de meeste kinderen direct verkocht aan deze app. Er is overduidelijk rekening gehouden met de functies van de iPad en de wijze waarop kinderen deze willen gebruiken; je sleept de som naar een monster toe om te beginnen (al een leuke start).

Het spel is vooral bedoeld om te automatiseren. Je wordt beloond voor je tempo en de hoeveelheid antwoorden die je goed hebt ingevuld. Omdat de monsters steeds dichterbij komen voelen de kinderen ook de druk om snel antwoord te geven. Met de toegevoegde muziek en animatie is het plaatje echt compleet. Aan het eind van elk 'potje' krijg je te zien hoeveel sterren je hebt verdiend met de tijd en het aantal fouten dat je hebt gemaakt.

Er is helaas geen invoer voor de namen zoals in sommige andere Apps. Dit zou een prachtige aanvulling zijn om inzicht te krijgen in de resultaten van de kinderen en de onderlinge competitie.

Een fantastische app voor het automatiseren op een leuke wijze!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met tafelmonsters,

Martijn


zondag 3 maart 2013

WiseBits

Hoi Mediavolk,

Een gave website om op een brutale wijze interessante filosofische punten aan te kaarten, in je klas, met behulp van korte filmpjes: http://www.wisebits-academy.nl/

Door de nadruk op filosofie en het voeren van discussies of een debat is het niveau behoorlijk hoog voor de basisschool. Het is verstandig om extra informatie op te zoeken bij de clipjes en je les goed voor te bereiden om afdoende te kunnen differentiëren in de les

Aan de hand van een 'WiseBit' kan je prachtige opdrachten doen. Behalve het gesprek dat je klassikaal kan houden, kun je kinderen zelfstandig op zoek laten gaan naar het antwoord op de vraagstelling die wordt aangeboden in de clip. Je kan kinderen een werkstuk laten maken of mooie Prezi's en Popplets. Je kunt natuurlijk mindmaps maken en andere vormen van dit concept, of gewoon prachtige collages over het onderwerp. Kortom, laat je inspireren door WiseBits.

Behalve de onhandige zoekwijze waarop je filmpjes kan vinden, ziet de website er heel gaaf uit en zijn de clipjes van goede kwaliteit.

De WiseBits website biedt leuke, korte, krachtige stukjes informatie die kinderen aan het denken zet.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met WiseBits,

Martijn

vrijdag 1 maart 2013

Het open internet?

Hoi Mediavolk,

Is het internet nog wel zo open als we denken dat het is?


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met het internet,

Martijn