woensdag 19 december 2012

Proefjes.nl

Hoi Mediavolk,

Proefjes in het onderwijs is helaas een zeldzame gebeurtenis. Dit komt omdat het voorbereiding nodig heeft en je moet als onderwijzer jezelf goed inlezen. Gelukkig is er de website: http://www.proefjes.nl/, die de voorkennis al voor je heeft; zowel op kinderniveau als hoger (ook voor kinderen die op taalkundig hoger niveau zitten). De website geeft de benodigdheden aan en welke stappen je moet ondernemen. De lessen zijn vaak hetzelfde opgebouwd en dit zorgt ervoor dat je gemakkelijk nieuwe lessen kan geven vanuit de didactiek van de website.

De website heeft een gedeelte voor de leerkracht en een proefjes overzicht met afbeeldingen. Het is zeer aan te raden om de didactiek achter de proefjes te lezen. Het draait hierbij vooral om het stellen van de hypothese; kinderen moeten leren om hun verwachtingen van een proefje aan te geven. Uiteindelijk moeten de kinderen zelf hun hypothese kunnen evalueren. Dit allen natuurlijk in groepsverband.

De functie van het proefje is verbazen en interesseren. Vanuit het proefje kan je verder met de vakdidactiek, met volop geïnteresseerde leerlingen!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met proefjes,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten