maandag 3 december 2012

Pesten op het internet

Hoi Mediavolk,

Pesten op het internet is iets nieuws voor opvoeders. Het is een zeer unieke manier van pesten omdat het vele verschillende vormen van media met zich meebrengt. Daarnaast is de anonimiteit en intensiviteit erg divers bij deze vorm van pesten. Zo zijn vervelende mailtjes voor veel kinderen niet echt een punt, maar kunnen aanvallen op Facebook (omdat het voor iedereen zichtbaar is) al snel richting pesten gaan. Het beoordelen (negatief over praten of 'thumps down' met een hele groep) van video's en plaatjes op het internet zijn vormen van pesten.
Het internet is iets waar veel ouders en leerkrachten zich niet mee bemoeien, ook zijn vele opvoeders minder mediawijs dan de kinderen. Het is daarom dat internetpesten soms nooit opgemerkt wordt door ouders en leerkrachten.

Een tijdje geleden is Amanda Todd overleden. Het internet spreekt over haar hoe ernstig zij is gepest en hoe dit uiteindelijk heeft geleidt tot haar dood. In haar YouTube video is te zien waarom. Hoewel ook dit niet lang in de publiciteit zal zijn, internetrages (tragedies of humoristisch) zijn altijd maar van korte duur, is het belangrijk om deze kans te gebruiken om opvoeders aan te spreken; weten wij wel wat onze kinderen online doen? Zijn er protocollen op school voor het internet? Wat weten ouders en leerkrachten eigenlijk en zijn zij wel goed geïnformeerd?

Bij dezen de video:

Nu zou je verwachten dat de comments vol moeten staan met spijtbetuigingen en verhalen van mensen die het (internetpesten) zelf hebben meegemaakt, maar niets is minder waar. De comments staan vol met de meeste walgelijke opmerkingen: 'She deserves it', 'One way ticket to hell' en veel meer. Vandaar ontstaan er weer boze reacties en op deze manier vervaagt het hele idee van de video. Volgens leeftijdsgenoten is het negatief praten een vorm van aandachttrekkerij; gelukkig is dus niet iedereen zo:

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met het bestrijden van internetpesten,

Martijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten