donderdag 13 februari 2014

Screencasting

Hoi Mediavolk,

Met screencasting wordt het opnemen van het beeldscherm bedoeld. Er zijn veel Youtube video's waarbij iemand zijn camera vasthoudt en zijn beeldscherm filmt om zo goed mogelijk iets uit te leggen. Met een screencast wordt je scherm automatisch opgenomen met hoge kwaliteit. Door je microfoon te activeren kan je tegelijkertijd erbij praten. Het enige wat van belang is, is de kwaliteit van je microfoon.

Met http://www.screenr.com/ is het zeer simpel om te beginnen met screencasten. Met dit online-programma kan je simpel enkele korte screencasts maken. De screencast zijn online te delen en kunnen dus gebruikt worden in de klas. Denk aan huiswerk opdrachten waarbij je nieuwe media uitlegt (bezoeken van websites met de meester/juf die toelichting geeft), maar ook stapsgewijs problemen uitleggen terwijl je het tekent op het digibord (rekenproblemen of spellingcategorieën bijvoorbeeld).

Alhoewel in het Engels, is deze uitleg van Screenr (d.m.v. een screencast!) ontzettend handig:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Screencasting,

Martijn

Squla

Hoi Mediavolk,

Squla is een website vol met verrijking en verdieping voor leerlingen. Behalve aansluitend lesmateriaal bij de methode geeft Squla zich weer als dé Cito-trainer.

Vele scholen kiezen voor schoolpakketten van Squla waardoor de leerkracht Squla kan gebruiken op het digibord en de leerlingen op de schoolcomputers (en natuurlijk thuis). Het oefenen van Squla kan daarom gemakkelijk gebruikt worden als lesmateriaal (dankzij het digibord). Denk aan warming-up spelletjes en groepsactiviteiten waarbij kinderen overleggen voor het juiste antwoord. Vervolgens kunnen kinderen thuis verder werken aan het specifieke onderdeel (Squla als huiswerk). Een overzicht van de vakken:

- Rekenen
- Taal
- Spelling
- Aardrijkskunde
- Geschiedenis
- Natuur & Techniek
- Engels
- Topografie
- Cito-trainer

Binnen de vakken zijn verschillende spelletjes mogelijk voor verschillende onderdelen van elk vak, bijvoorbeeld: Taal > Woordenschat > Woordbegrip. Het diverse aanbod zorgt ervoor dat de spelletjes gemakkelijk aansluiten bij de methode van de school. De kinderen krijgen scores per behaald spelletjes (a.d.h.v. hoe goed je het hebt gedaan) en het geïntegreerde level-systeem (je kan levels hoger komen door spelletjes te spelen) zorgt ervoor dat de kinderen graag hogerop willen komen en dus enthousiast zijn voor Squla.

Squla is te gebruiken op de tablet en werkt met accounts. Hierdoor kunnen kinderen gemakkelijk hun eigen scores bijhouden en kan de leerkracht de scores monitoren van elk individueel kind. Verder is het nog mogelijk om tegen andere Squla gebruikers te strijden ('klassenstrijd').

De kwaliteit van Squla is hoog (veel updates). Het is daarom een aanrader voor basisscholen. De prijs is natuurlijk wel een belangrijke afweging: http://www.squla.nl/shop


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Squla,

Martijn

vrijdag 7 februari 2014

Pearltrees

Hoi Mediavolk,

Als digitale leerkracht maak je vast al gebruik van Prezi/Popplet/Glogster of andere presentatiewebsites. Enkele functies zijn: kinderen prikkelen/uitdagen door unieke visuele ondersteuning, creativiteit van de kinderen te bevorderen (leren van design) en algemene ICT-bekwaamheid. Een nieuwe manier om te presenteren is nu: Pearltrees.

Pearltrees werkt niet lineair zoals Prezi en andere presentatiemiddelen. De bedoeling van Pearltrees is dat je connecties kan laten zien tussen onderwerpen. Dit kan je doen met behulp van bolletjes. Elk bolletje heeft zijn eigen kenmerk: tekst, afbeelding, video et cetera. De bolletjes zijn gekoppeld aan elkaar en vormen zo een netwerk waarin je presentatie kan plaatsvinden. Het voordeel van Pearltrees is de wijze waarop je presenteert: elke nieuw bolletje geeft een netwerk van nieuwe informatie.

Vele Pearltrees zijn openbaar en worden gemaakt als team (je kunt je aanmelden voor specifieke Pearltrees). Diverse mensen over de wereld kunnen op deze wijze samenwerken, maar denk ook aan collegae en kinderen onderling.

Bezoek hier de website: http://www.pearltrees.com/
Simpel (Engels) voorbeeld: http://www.pearltrees.com/#/N-u=1_440851&N-p=49148657&N-fa=3761547&N-f=1_3761807&N-s=1_3761807 

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Pearltrees,

Martijn

donderdag 6 februari 2014

LEF

Hoi Mediavolk,

Verkeer is vaak een saai onderwerp. Kinderen zijn niet snel enthousiast (met uitzondering van activiteiten buiten de klas). De serie: 'LEF', geeft je de mogelijkheid om verkeer wat interessanter te maken (vanaf groep 5 tot 8). Het opent zeer veel gespreksonderwerpen omtrent verkeer.

Het is aan te raden om de serie eerst zelf te bekijken. Indien je de serie hebt bekeken is het makkelijk om een aflevering op pauze te zetten (op het juiste moment) om over verkeerssituaties in gesprek te gaan. Je kunt dit natuurlijk ook doen ná de aflevering. De serie bestaat uit drie delen en heeft een spannende opbouw ("cliffhangers" bij de eerste en tweede aflevering).

Je kunt hier de afleveringen vinden:
http://www.schooltv.nl/docent/project/1561706/lef/1561722/afleveringen/ 

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met LEF,

Martijn

TERUG!

Hoi Mediavolk,

Vanaf heden begin ik weer met mijn blog. Ik ga mijn best doen om 5 berichten te plaatsen per maand.

Vergeet niet een een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met nieuwe berichten,

Martijn