zaterdag 19 januari 2013

Emulator

Hoi Mediavolk,

Ooit gehoord van een emulator? Een emulator is computersoftware waarmee je programma's kan afspelen die je normaal gesproken niet op een computer kan gebruiken. Denk hierbij aan het spelen van Nintendo DS spellen op de computer of die van de Playstation. Over het algemeen worden emulators dus gebruikt voor het spelen van gameconsoles op de pc. Dit is natuurlijk absoluut geschikt voor de klas!

Er zijn wel regels omtrent het gebruik van emulators. Officieel mag het enkel gebruikt worden als opslag voor het spel dat je al hebt gekocht in de winkel. Je begrijpt dat dit over het algemeen niet gebeurt en volgens de copyright regels van Nintendo, Microsoft en anderen mag het officieel niet.

Je kan de emulator downloaden op: http://www.emulator-zone.com/doc.php/nds/. Met de DS emulator kun je spellen spelen om bijvoorbeeld het Engels te verbeteren voor de kinderen of simpelweg voor de lol.

Je moet de spellen zelf downloaden, zogeheten: ROMS. Met deze ROMS kun je de spellen spelen met de emulator. Simpelweg de emulator opstarten en dan de ROM erin slepen of het bestand openen. ROMS kun je (bijvoorbeeld) vinden op de volgende website: http://www.rom-freaks.net/nds-roms-0-desc-name-.html





Een aanrader voor de Engelse les is: Professor Layton and the Curious Village: http://www.rom-freaks.net/download-54524-file-2888_-_Professor_Layton_and_the_Curious_Village_(E)-nds.html

De DS werkt natuurlijk perfect voor het digibord (touchscreen). Daarom is ook WarioWare enorm aan te raden (als spelletje, niet educatief): http://www.rom-freaks.net/download-18-file-0018_-_WarioWare_-_Touched!_(E)_(M5)-nds.html

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met emulators,

Martijn

donderdag 17 januari 2013

'Leuk'-lijst!

Hoi Mediavolk,

Als beloning of leuke afsluiting van de dag is het bekijken van een Youtube clipje, leuk om te doen. Kinderen kennen vele clipjes niet, maar zelfs als dit wel het geval is vinden ze het vaak erg leuk dat het wordt gedeeld met de rest van de klas. Om leuke video's bij te houden moet je een account aanmaken op Youtube en simpelweg op 'add' klikken bij een video om het toe te voegen aan je favorieten. Je kan ook op 'leuk' drukken (thumps up) waardoor de video's ook automatisch worden bewaard in je account.

Als je eenmaal een lijst hebt kan je de kinderen zelf laten kiezen (kinderen die het uitzonderlijk goed hebben gedaan) of je kan zelf, als leerkracht, een clipje starten.

Enkele tips:








Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Youtube,

Martijn

dinsdag 15 januari 2013

Een gesprek naar de toekomst!

Hoi Mediavolk,


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met de toekomst,

Martijn

zondag 13 januari 2013

Verborgen verhalen

Hoi Mediavolk,

Vele kinderen hebben het gevoel niet begrepen te worden, logisch want dit worden ze ook vaak niet. We kunnen wijzen naar ouders, leerkrachten en vele andere mensen die in contact staan met de kinderen, maar ik denk dat het vooral belangrijk is om kinderen te laten zien dat zij niet alleen zijn. De TV-serie 'Verborgen Verhalen' geeft ons een inkijk in de diversiteit aan problemen die kinderen kunnen ervaren. Het laat problemen zien die je waarschijnlijk niet had verwacht of waarvan je de ernst niet had ingezien.

Kinderen die de TV-serie volgen zullen sneller begrijpen (en daarom respecteren) dat mensen verschillen; diversiteit zorgt juist voor creativiteit en oplossingen. Als kinderen zichzelf herkennen in het probleem weten zij dat er oplossingen zijn en dat praten bijna altijd helpt (de serie biedt echt oplossingen voor het probleem). Verborgen Verhalen draait niet om de problemen heen maar laat ze zien voor wat het is en toont daarmee aan dat de middelbare school en opgroeien geheel niet gemakkelijk is.

Elke week zijn er nieuwe afleveringen dus het is mogelijk om elke week met je klas te kijken naar 'Verborgen Verhalen'. Houd daarom de volgende pagina in de gaten: Verborgen Verhalen, en kijk de afleveringen online met je klas.

Het is van oorsprong een EO show, dat betekent dat er een religieuze boodschap in zit. Ik vind het niet overheersend en vind het ook geen probleem om het te laten zien in een openbare basisschool. Persoonlijk vind ik dat de boodschap er wel uitgelaten had kunnen worden, de serie heeft weinig te maken met geloof.

Vanaf de aflevering 'Sophie' vind ik de serie echt heel sterk. De afleveringen krijgen nu de naam van het kind waar de aflevering over gaat. Deze afleveringen kun je vinden op de vijfde pagina: Verborgen Verhalen

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met verhalen,

Martijn


vrijdag 11 januari 2013

The Bully Project

Hoi Mediavolk,

Even weer aandacht voor pesten, ditmaal d.m.v. een documentaire.

We beseffen allemaal dat pesten een serieus onderwerp is, en dat er iets tegen gedaan moet worden staat vast. Het probleem staat alleen niet altijd aan de top van het 'to-do' lijstje, maar dat zou wel moeten. Het is toch vreemd dat bijna elke volwassenen nog weet wie de pestkoppen waren, maar dat vele leerkrachten dit niet weten. Als iedereen het weet, waarom zegt niemand het tegen de leerkrachten?
De angst, en zelfs onderdrukking, die kinderen kunnen voelen is crimineel gedrag van de pesters. Misschien moeten we daar toch maar wat beter op letten:


De film Bully geeft ons een inkijk in wat er omgaat in de slachtoffers, hoe vals een pester kan zijn, de gemakzucht waarmee kinderen de meest verschrikkelijke dingen doen tegen elkaar en hoe, met net zoveel gemakzucht, leerkrachten er mee omgaan of het weigeren te zien. De documentaire zet je weer even op scherp, hopelijk voor een zeer lange duur.

De film is online te zien, bijvoorbeeld op: http://www.1channel.ch/watch-2736866-Bully 

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met pestkoppen,

Martijn

woensdag 9 januari 2013

Wat zou jij doen...

Hoi Mediavolk,

De filosofische en zeer interessante serie: 'Wat zou jij doen...' is een serie die je absoluut moet kijken en bespreken in je klas. Een prachtige aanzet om een filosofisch gesprek aan te gaan, een discussie of zelfs een debat.

De onderwerpen in deze serie zijn soms best heftig, dus een selectie voor jouw klas is belangrijk (niet elk onderwerp kan besproken worden in een klas). Zo wordt er gesproken over kinderen die homo/lesbisch zijn en spreken er ook kinderen over deze gevoelens, maar ook over emigreren, gescheiden ouders en veel meer. Een aflevering duurt ongeveer 15 minuten. Een reactie vanuit de klas is vaak onvermijdelijk en het is daarom belangrijk dat je, als onderwijsgevende, jezelf hebt ingelezen in het onderwerp en dat je overwicht hebt in de klas.

Het is aan te raden om aan te geven bij ouders/verzorgers welke aflevering je hebt gekeken en waar het over ging (via de mail bijvoorbeeld). Hierdoor kan er thuis ook worden ingespeeld op deze belangrijke onderwerpen.

Je kan de serie vinden op: Wat zou jij doen...

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met moeilijke onderwerpen,

Martijn


maandag 7 januari 2013

Mindmappen met Mindmeister

Hoi Mediavolk,

Let op! Mindmeister is een betaalde website. Er is een demo-modes die erg bruikbaar is, maar met veel minder functies. Ik gebruik de gratis versie en vind het alsnog een geweldige website!

Mindmappen op papier is een interessante activiteit. Kinderen leren dat alle meningen tellen, maar dat er altijd kernwoorden zijn voor een onderwerp. Het nadeel is dat het op papier altijd veel tijd kost. Vervolgens heb je hele grote vellen met mindmaps waar vaak geen ruimte voor is in de klas.

De gouden oplossing is die van http://www.mindmeister.com/nl . Een website waar je gemakkelijk mindmaps kan maken op het digibord. Je kan notities toevoegen voor elke vertakking die je hebt gemaakt. Je kan plaatjes toevoegen van een standaard database van de website, maar je kan ook zelf dingen toevoegen (zelfs documenten in de betaalde versie). Je creëert hiermee meer dan alleen een mindmap, je kan zelf een volledige database creëren voor een onderwerp. Met het toevoegen van links naar websites en vele afbeeldingen en dergelijken kan je gemakkelijk een veilige leeromgeving creëren voor kinderen; de Mindmeister website kan dan gebruikt worden als startpagina voor kinderen.

Mindmeister is zeer gebruiksvriendelijk en absoluut te gebruiken door kinderen. De website, in tegenstelling tot vele andere presentatie-websites, is in het Nederlands. Een absolute aanrader voor het delen van visies en het toelichten van diverse onderwerpen.

Het is mogelijk om de mindmaps met elkaar te delen en de mindmaps op te slaan in de betaalde versie. Hoogstwaarschijnlijk zal je gebruik willen maken van de gratis versie. Hoewel je het geheel niet kan delen of opslaan kan je d.m.v. 'printscreen' (een icoon op je toetsenbord) het geheel toch kopiëren en opslaan. Druk daarvoor eerst op F11 zodat je een volledig scherm krijgt, druk daarna op printscreen. Nadat je op printscreen hebt gedrukt ga je naar Paint (of soortgelijke software) en druk je op plakken (rechtermuisknop> plakken, of ctrl+v). Je ziet dat je gehele beeldscherm is gekopieerd. Je kan het bestand nu opslaan en later terugkijken of delen met ouders/verzorgers/collega's.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Mindmeister,

Martijn

zaterdag 5 januari 2013

Gratis docu's!

Hoi Mediavolk,

Een leerkracht is op de hoogte van wat er zich afspeelt in de maatschappij. Behalve het nieuws, de krant en natuurlijk het internet, zijn documentaires een belangrijke bron van inspiratie en kennisverwerving. Met de website: http://www.documentarytube.com/ kan je gratis documentaires bekijken.

Inspireer jezelf met documentaires!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met het kijken van documentaires,

Martijn

donderdag 3 januari 2013

Ouder worden met gamen!

Hoi Mediavolk,


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met gamen,

Martijn

dinsdag 1 januari 2013

Rekenweb

Hoi Mediavolk,

De website 'rekenweb' biedt vele handige tools voor de leerkracht en de kinderen. Als leerkracht blijf je op de hoogte van alle bezigheden omtrent het rekenonderwijs door de agenda van de website te doorkijken. Daarnaast kan je bij de spellen op vele leuke ideeën komen voor je eigen lessen in de klas. De spellen zijn natuurlijk ook te gebruiken op het digibord, voor klassikale momenten.

De kinderen kunnen gebruik maken van de spelletjes op de website: http://www.fisme.science.uu.nl/rekenweb/rekenmaar/leerlingen/index.html. Door de perfecte categorisering op de website (van klas en rekenonderdeel) kun je als leerkracht de kinderen makkelijk zelfstandig laten werken (bv: 'je mag nu op rekenweb werken met breuken'). Als kinderen uitvallen (a.d.h.v. HGW) op specifieke onderdelen, dan biedt rekenweb een digitale oplossing; de kinderen kunnen compacten d.m.v. onderdelen op de rekenweb website.

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met rekenweb,

Martijn