zondag 20 mei 2012

Être et avoir

Hoi Mediavolk,

Être et avoir is een indrukwekkende documentaire over één enkele leerkracht die aan een gehele school les geeft. Natuurlijk is het schooltje hartstikke klein, maar de manier waarop hij de leeftijd overbrugt is fantastisch. In deze dorpsschool zitten 12 kinderen in de klas. De klas is eigenlijk een grote ruimte met elk uniek ingedeelde hoeken die zo een verschil in klas aangeven. Je begrijpt dat de kinderen elkaar ook heel erg begeleiden, nu zijn we gewend bij groep 2 kinderen dat ze groep 1 kinderen helpen, maar dit is toch echt even wat anders.

De leerkracht is indrukwekkend in zijn motivatie, geduld en manier van lesgeven. Als je het onderwijs in gaat, of al zit, zal je dit een indrukwekkende documentaire vinden; je zal het niet snel vergeten. De makers hebben hele leuke momenten kunnen vastleggen; momenten waar je zelf ook van kan genieten in het onderwijs. Het is dus herkenbaar en tegelijkertijd ook weer geheel niet.

Waar vindt deze documentaire zijn plaats in mediapedagogiek? Dat is best makkelijk. Hoewel enkele jaren oud geeft dit overduidelijk weer dat de kwaliteit van lesgeven uiteindelijk draait om de kwaliteit (motivatie) van de leerkracht. Natuurlijk kan media daar immens in bijdragen, maar de leerkracht bepaalt hoe deze winst zich vormgeeft.

Je kunt de docu misschien vinden in de bibliotheek, maar je kunt hem ook kopen bij bol:
http://www.bol.com/nl/p/etre-et-avoir/1002004007615779/

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met lesgeven,

Martijn

vrijdag 18 mei 2012

Doubt

Hoi Mediavolk,

De film 'Doubt' gaat over een priester die een twijfelachtige relatie heeft met één van zijn studenten. De directrice van de school heeft haar conclusie getrokken en heeft besloten de 'waarheid' van deze relatie weer te geven. De film heet 'Doubt' en toepasselijk moet je zelf gaan nadenken of de directrice gelijk heeft of niet.

Normaal gesproken lezen we de berichten in de krant of zien we het op het nieuws, maar nu dat je de personages ziet in deze film zie je hoe ingewikkeld dergelijke zaken zijn. Gelukkig leven we nu in een andere tijd dan de film; iedereen die in eenzelfde situatie zit zou nu direct de politie bellen (hoop ik). Dit zijn situaties waar jijzelf niet de rechter speelt, maar in deze film zie je wat er gebeurt als je dit wel doet.

Een zeer indrukwekkende film die speelt met je emoties. Een clip uit de film:


Succes met twijfel,

Martijn

woensdag 16 mei 2012

Trust

Hoi Mediavolk,

Het gevaar van Social Media is al vaker besproken op deze blog. Er zijn interessante statistieken over te vinden. Ik raad daarom de film: 'Trust' aan. Toen ik de film voor het eerst bekeek was ik erg sceptisch over de kwantiteit van deze situaties op het internet. Ik heb niet lang moeten 'googelen' voordat ik de statistieken vond: http://www.slideshare.net/apestaartjaren/20090427-feiten-en-cijfers-jongeren-internet-en-seksualiteit

Schokkend is licht uitgedrukt. Als de statistieken niet genoeg indruk maken, kijk dan nog even naar de film. Ik weet dat ik mijn rol als 'mediaopvoeder' belangrijker ben gaan vinden.


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met vertrouwen,

Martijn

maandag 14 mei 2012

Kleuters en gedragsproblemen

Hoi Mediavolk,

Ooit gehoord van een kleuter met ernstige gedragsproblemen? Niet kleuters die druk zijn of vervelend, maar echte ernstige gedragsproblemen. Ik vraag mij af of dit soort kinderen er altijd zijn geweest of dat dit iets is van deze eeuw. De meest indrukwekkende documentaire, die ik ken, hierover is toch wel: 'Nieuwe aanpak voor kleuters met ernstige gedragsproblemen' en het vervolg: 'Agressieve kleuters, ruim een jaar later'.

Of je nu les geeft in de boven- of onderbouw, hier kan je een hoop van leren!

Deel 1:

Deel 2:

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met gedragsproblemen,

Martijn

zaterdag 12 mei 2012

The school of rock!

Hoi Mediavolk,

Ik ben dol op 'the school of rock', een film waar de meeste onderwijzers niet rustig naar kunnen kijken. Dit komt omdat de hoofdrolspeler (Jack Black) nogal een unieke leerkracht is. Hij is een musicus die geen diploma heeft om les te mogen geven. In deze komische film komt de rocker toch voor een klas te staan, dan zien we pas wat een klas verwacht van een leerkracht. De film toont aan wat er gebeurt als een leerkracht het gedrag van een kind na gaat doen; vroeg of laat willen kinderen echt wat leren! Behalve dit leuke inzicht is het vooral een komische film over muziek en school.

Muziek is natuurlijk een ondergeschoven kindje in het onderwijs. Ik vraag me daarom af of dergelijke films men kan doen inspireren om muziek te integreren in hun onderwijs. Muziek is natuurlijk een verplicht onderdeel, zie hier de kerndoelen: http://tule.slo.nl/KunstzinnigeOrientatie/F-KDKunstzinnigeOrientatie.html

Het is zelden dat ik kan genieten van een komedie film, maar deze is erg leuk. De trailer:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met muziek,

Martijn

donderdag 10 mei 2012

Please vote for me!

Hoi Mediavolk,

In ons land vinden we het woord 'democratie' toch wel redelijk normaal. We gaan er vanuit dat we allen mogen stemmen en vele van ons vinden (gelukkig) dat het een belangrijk recht is. We zoeken wel vaak naar de grens van onze democratie; dit vind ik een mooie eigenschap van Nederland. In de docu 'please vote for me!' komen we erachter wat er gebeurt als je plotseling democratie introduceert in een klas die dit niet echt gewend is. Er wordt in een Chinese klas een wedstrijd gehouden voor klassenvoorzitter. De kinderen mogen stemmen op drie verschillende kinderen. Alle drie de kinderen hebben hun eigen unieke manier waarop zij proberen de kinderen voor hen te winnen. Het blijkt al snel dat de kinderen de regels overschrijden om stemmen te winnen. Je zou denken dat de kinderen zelf hebben bedacht om op deze negatieve manier te wedstrijd te winnen, maar gelukkig neemt deze documentaire ook een kijkje richting de ouders van de kinderen.

Een prachtige documentaire die je absoluut moet zien. Helaas alleen te zien met Engelse ondertiteling.


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met democratie,

Martijn

dinsdag 8 mei 2012

Children full of life

Hoi Mediavolk,

Onderwijs in Nederland is uniek, zoals onderwijs in elk land uniek is. Er zijn verschillen in normen en waarden en ook in resultaten. Maar waar doel je op als leerkracht? Ga je voor de winst? Of ga je voor het geluk van het kind? De combinatie van beide? Maar wat verkondig je tegen de kinderen?

Het filosoferen over onderwijs kan erg goed ondersteunt worden door docu's te bekijken die uitleggen waar andere mensen voor staan. Zoals de docu: 'Waiting for Superman', of 'Être et avoir', maar ook zeker: 'Children full of life'. Een indrukwekkende docu over één leerkracht. Deze leerkracht geeft in de docu aan wat zijn visie is op onderwijs. Dit zie je vooral in het gedrag van de kinderen; hun normen en waarden en die van de ouders. Er heerst een kalmte over de documentaire, ondanks verdriet; een soort hoop die zelden zichtbaar is in documentaires over onderwijs. Bij dezen deel 1:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met geluk en winst,

Martijn

zondag 6 mei 2012

Waiting for Superman

Hoi Mediavolk,

Als je nieuwsgierig bent naar de educatie van andere landen dan raad ik je aan om de documentaire te kijken: 'Waiting for Superman'. Een fantastische kijk in de educatie van Amerika.
Er wordt ook ingegaan op de rang van het onderwijs in de wereld. Je kan ze ook bekijken op deze website: http://www.geographic.org/country_ranks/educational_score_performance_country_ranks_2009_oecd.html
Nederland scoort lang niet verkeert.


Dit is deel 1 van het geheel. Hopelijk vind je het interessant en wil je de rest van de delen bekijken op Youtube. Laat me weten wat je er van vindt. Na het bekijken van dergelijke docu's denk ik altijd aan de situatie waar Nederland in zit; hebben wij het echt zo slecht (behalve het salaris van een leerkracht dan)?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Superman,

Martijn

vrijdag 4 mei 2012

Dangerous minds & Freedom Writers

Hoi Mediavolk,

'Dangerous Minds' en 'Freedom Writers' zijn misschien wel de bekendste onderwijsfilms die er zijn. Beide films draaien om een leerkracht die les moet gaan geven aan kinderen die allen uit een slechte omgeving komen. Met slecht bedoel ik: armoede, huiselijk geweld en weinig veiligheid. De kinderen in de film hebben een andere mentaliteit dan hun leerkracht. Toch proberen de leerkrachten normen en waarden aan te leren aan de kinderen; dit vervangt het standaard programma. De ups- en downs tijdens dit proces zijn inspirerend om te zien.

Dangerous minds
De lessen van deze juf draaien om poëzie, iets wat wij niet kennen in de Nederlandse educatie. Hoewel kinderen werken met versjes en dergelijken is het analyseren van echte gedichten geheel iets anders; het vereist een beheersing van je taal. Omdat vele gedichten en teksten van liedjes cryptisch geschreven zijn, gaan de lessen ook over filosofie. Filosofie heeft zijn plaats binnen het basisonderwijs nog altijd niet gevonden.

Freedom Writers
De lessen van deze juf draaien om taal en spelling. Aangezien de meeste studenten achterlopen zijn ze niet gemotiveerd om nog iets te gaan leren. Met deze negatieve houding tegenover leren en leerkrachten begint het schooljaar erg moeizaam. Je begrijpt dat er uiteindelijk een verschil komt, hoe deze er komt en waarom houd ik nog even geheim. Het is in ieder geval een inspirerende film, waar je waarschijnlijk enkele leuke dingen uit kan halen om te kunnen gebruiken in je eigen klas!


'Dangerous Minds' is te zien op YouTube:


'Freedom Writers' is helaas niet op YouTube te zien. 
Downloaden (en delen) mag natuurlijk niet! Dus download vooral niet de film van:
En download al helemaal niet de bijbehorende ondertiteling op deze website:

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes juffen,

Martijn

dinsdag 1 mei 2012

Gameverslaafd

Hoi Mediavolk,

In deze blog bespreek ik de docu: Gameverslaafd, van Zembla. Lees eerst even mijn betoog voordat je de docu bekijkt; ik hoor graag jouw mening! Gameverslaafd

Gameverslaving is een discutabel probleem. Er zijn erg veel (sociaal en lichamelijke) negatieve aspecten aan een gameverslaving. Het gekke aan deze verslaving is dat het ook veel positieve eigenschappen met zich meebrengt. Denk hierbij aan: Engels spreken, plannen, sociale vaardigheden, omgaan met geld, doorzettingsvermogen en zelfs leren solliciteren. Het is daarom dat er een hoop discussie op het internet is over gameverslaving.

In de documentaire over gameverslaving wordt een hele sterke mening gegeven over de verslaafde. Er is geen oog voor de positieve aspecten van gamen en over de twijfels die er zijn over het concept; 'wat is een gameverslaafde'? Daarnaast worden er enkele aspecten verkeerd weergegeven. Behalve de slechte kennis die de docu-makers hebben over het spel 'World of Warcraft' is er vooral gesproken met mensen die er slechte ervaringen mee hebben.

Vraag: Als 9 miljoen mensen een product gebruiken en maar een klein gedeelte daarvan er aan verslaafd is, is het product dan slecht?

Wat misschien nog wel belangrijker is; wanneer ben je echt gameverslaafd? Hoeveel van deze jongeren hebben daadwerkelijk problemen door hun gameverslaving?
De statistieken zijn op vele websites anders, maar als ik voor het gemak de hoogste kies: 20.000, stelt gameverslaving, in vergelijking met andere verslavingen, alsnog niets voor. In Nederland zou dat betekenen dat 1 op 850 mensen gameverslaafd is. 90% van alle jongens spelen videogames en toch zijn er maar enkele verslaafd; is dit een gameverslaving? of een kind dat gevoelig is voor een verslaving?

Vraag: Is er een hobby, waar zoveel mensen actief mee bezig zijn, waar niet enkele mensen verslaafd zijn of op een andere manier zijn doorgeslagen?!

Er is een hoop mis met de documentaire (naar mijn mening). Dit zit hem vooral in de manier waarop games worden weergegeven en gameverslaafde. Als we de vergelijking maken met andere hobby's of producten dan slaat het absoluut nergens op:

Dit wordt in de docu aangegeven als iets heel ernstigs: 'De makers van games bespreken hoe ze de game zo verslavend mogelijk kunnen maken'
Vraag: Kan jij een bedrijf bedenken, die een product verkoopt, die dit niet doet!?


Mensen die zichzelf niet goed verzorgen aan de hand van een verslaving zijn er altijd. Als maar 1 op 850 mensen ergens verslaafd aan zou zijn dan hadden we 'help! mijn man heeft een hobby' ook niet meer nodig. Het probleem zit hem dus niet in kwantiteit. 

Ga er niet vanuit dat alles wat je ziet/leest op het internet waar is; dus ook niet deze blog. Ga zelf op onderzoek en geef vervolgens jouw mening weer (zoals ik dat nu doe). Die mening hoor ik graag!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met je verslaving,

Martijn