zondag 26 februari 2012

Everyday I'm Shuffling

Hoi Mediavolk,



Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met shuffling,

Martijn

Robot Unicorn en Angry Birds

Hoi Mediavolk,

Als je niets te doen hebt in de klas, maar je hebt toch een laptop voor je neus: http://games.adultswim.com/robot-unicorn-attack-twitchy-online-game.html

Speel dit spel! Je hoeft alleen 'X' en 'Z' te gebruiken op je toetsenbord. Google Chrome doet er een beetje moeilijk mee, dus gebruik internet explorer voor dit spel (of een andere browser). Het spel draait om een ontzettend 'Eurovisiesongfestival-achtig' nummer waarbij er een eenhoorn door een magische land springt en tegen sterren aan schiet. Alsof dat niet overtuigend genoeg is zijn er ook nog dolfijnen die rondspringen. Vergeet niet om goed te luisteren naar de briljante lyrics die je hoort tijdens het spel!

Spellen als deze worden uit het niets 'viral' en worden over de hele wereld gespeeld. De trend van Robot Unicorn is eigenlijk al weer voorbij, maar het blijft nog altijd verslavend . De meest bekende van dit soort games is toch wel: Angry Birds. Dit spel heeft vele records verbroken en zal er nog vele meer breken:


Speel Robot Unciron en probeer mijn record te verbreken! Zet jouw score hieronder neer in de comments (een screenshot is het beste bewijs!)

En dit is de clip die hoort bij het liedje:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Robot Unicorn,

Martijn

Bloemen of bloed?

Hoi Mediavolk,

Op Youtube zijn er mensen die gebruik maken van CGI (Computer-generated imagery) om video's te produceren. Men maakt korte filmpjes die overladen zijn met actie en special effects. Hoewel je vroeger altijd naar de bios zou moeten voor dergelijke effects, is het tegenwoordig mogelijk om ze gewoon op Youtube te vinden. De twee grootste duo's die dit ondernemen zijn: FreddieW en CorridorDigital. Freddie Wong en Brandon Laatsch vormen samen 'FreddieW', dit is natuurlijk een beetje vreemd: de naam van één persoon terwijl het een duo is. Dit komt omdat FreddieW al een bekend persoon was en hij de protagonist van bijna alle filmpjes is die ze uitbrengen. Het team van CorridorDigital bestaat uit: Sam Gorski en Nikolas Pueringer. Beide groepen maken (over het algemeen) filmpjes over games en internetcultuur, maar er zit toch een groot verschil tussen de twee. Dit zit hem vooral in de hoeveelheid geweld dat er wordt gebruikt. Beide maken gebruik van geweren en daardoor worden er een hoop mensen neergeschoten en is er een hoop geweld te zien. Toch laat FreddieW minder bloed of ernstig geweld zien. Het wordt soms zelfs vervangen door bloemetjes:


CorridorDigital daarentegen toont aan hier absoluut geen moeite mee te hebben; er is aardig wat bloed en geweld te zien:

Beide groepen doen het uitstekend goed op Youtube; CD (CorridorDigital) heeft 800.000 abonnees en FW (FreddieW) heeft er bijna 3 miljoen. FW begon zo een 2 jaar geleden met het herhaaldelijk maken van CGI filmpjes (en was daarvoor al bekend als guitarhero 'pro') en CD ongeveer 1 jaar geleden. Je zou denken dat er rivaliteit zou ontstaan tussen de groepen; in tegendeel: er wordt juist samengewerkt!

Maar wat heeft dit met pedagogiek te maken? Door het verschil in stijl zou je misschien verwachten dat beide groepen een verschillend publiek zou aantrekken (qua leeftijd), maar we zien juist dat ze hetzelfde publiek hebben: 13 tot 34. Aangezien je pas vanaf je twaalfde lid mag worden van Youtube (officieel), is de categorie die jonger is dan 12 niet echt in kaart gebracht. We kunnen er toch enigszins vanuit gaan dat ook kinderen naar deze video's kijken.

Het dilemma: 
mag er geweld zijn op Youtube? Zo ja; moeten er zowel CD video's zijn als FW? Of moeten kinderen er gewoon simpelweg niet naar kijken? Hebben deze video's meer effect op kinderen dan games dat hebben?

Ik ben lid van beide channels en vind het briljant! Eindelijk hoeven we niet meer uit te gaan van de creativiteit van 'het Hollywood volk'. Er komen nu honderden ideeën vanuit Youtube en zo komt het volk weer aan zijn dagelijkse hoeveelheid geweld en actie. Nog één clipje om het af te leren:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met bloemen en bloed,

Martijn

maandag 20 februari 2012

Onderschrift of ondertiteling?

Hoi Mediavolk,

We kennen en maken allemaal wel eens gebruik van ondertiteling, maar sinds enkele jaren is men ook in aanraking gekomen met: onderschrift (Caption). Hoogstwaarschijnlijk heb je het al meegemaakt op Youtube. Het is wanneer Youtube je de mogelijkheid biedt om bij een videoclip ondertiteling weer te geven met het 'cc' icoontje. Het is niet een persoon die het vertaalt maar een programma. Het programma vertaalt wat het 'denkt' te horen. Hoewel de intentie goed is, is de uitvoering dit geheel niet. Het onderschrift deugt niet; het klopt nooit! Dus de creatieve geesten onder ons maken daar flink misbruik van:



Het idee is leuk van Youtube, maar aangezien het niet werkt schieten we niet zoveel op. Toch hoop ik dat dit systeem uitgebreid wordt en dat we mogelijk in de toekomst kinderen een taal (beter) kunnen aanleren dankzij dit soort technieken. Kinderen kijken ontzettend veel Youtube clips, als deze allen worden weergegeven met Engelse ondertiteling kunnen we er vanuit gaan dat de kinderen de taal (schriftelijk) beter beheersen. Wat dacht je van een digitale 'penvriend'; dankzij een techniek als deze zou het mogelijk zijn om uit elk land kinderen met elkaar te laten praten zonder de taalbarrière die er voorheen was. Een programma die succesvol vertaalt kan als tolk dienen in vele situaties, misschien wel handig voor op vakanties?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met onderschrift,

Martijn

vrijdag 17 februari 2012

Google Documents

Hoi Mediavolk,

In deze blog bespreken we Google Documents. Ik heb al eerder aan blog geschreven over reclame vrij internetten: http://mediapedagogiek.blogspot.com/2012/02/geen-reclame-meer.html Dus als het goed is heb je nu al Google Chrome, want wie heeft er nu zin in reclame? Daarnaast is het ook de veiligste browser, dus is het de beste keuze.

De uitleg over het gebruik (en hoe je het moet installeren) van Google Chrome vind je dus in me oude blog. Nu vertel ik je waarom je met Google Documents moet werken. Eigenlijk is Google Docs hetzelfde als het hele microsoft pakket, alleen dan met wat minder 'gedoe'; het is erg basic en het heeft enkele online snufjes. Eerst maar Google Docs toevoegen: https://chrome.google.com/webstore/category/popular Ergens in deze lijst zie je Google Docs staan. Met een paar 'klicks' is het geïnstalleerd. Nu heb je docs, maar waar vind je het? Open Chrome (je internet dus) en open bovenaan een nieuwe 'tab'. Je kan een nieuwe tab openen met twee opties, deze opties staan onderaan:  'Meest Bezocht' en 'Applicaties'. We gaan naar applicaties, daar vind je de link naar de chromewebstore en, als je het goed hebt geïnstalleerd, Google docs.

Docs geeft vele mogelijkheden: Klik maar eens op: Maken. Je krijgt een lading opties: documenten, presentaties, tabellen en meer. Wat je nodig hebt kan je dus online maken. De meerwaarde zit hem in het online hebben van al je documenten. Dit betekent dat jij overal bij jouw documenten kan en dat deze geheel privé opgeslagen zijn. Je kan ook mensen uitnodigen om samen te werken aan het document, dan kan ieder thuis het document bekijken en aanpassen. Je kan ook het geheel alleen delen met mensen die de link hebben. Als je bijvoorbeeld een e-portfolio maakt (online portfolio) is dit toch wel de veiligste manier.

Ik maak uit gewoonte de meeste documenten toch nog offline, daar heeft Google rekening mee gehouden. Naast het knopje maken staat: uploaden. Je kan hier bestanden uploaden en bewaren online. Je kan op deze manier dus ook een backup maken die altijd in de 'cloud' staat.

Tot nu toe heb ik nog geen negatieve kanten ondervonden van docs, ik moet mijzelf er alleen toe aanzetten om niet in Word meer te beginnen maar meteen online, dat scheelt uploaden. Dit online werken aan documenten en direct kunnen delen of verspreiden is ideaal. Ik denk dat we vroeg of laat allemaal met Google docs of een soortgelijk online site werken, het is een kwestie van tijd!

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met Google Documents,

Martijn

maandag 6 februari 2012

Trololo

Hoi Mediavolk,

Censuur is gelukkig niet een dagelijkse praktijk in ons land. Hoewel Piratebay wordt tegengehouden en er enkele boeken zijn die wij niet mogen inzien, is onze mening één die uitgesproken mag worden. Natuurlijk is er de kans dat je wordt neergestoken op straat, maar je mag verkondigen wat je wilt. Toch is er een land waar censuur wat makkelijker in het gehoor ligt: Rusland. Het is bekend dat Rusland niet erg van de vrijheid van meningsuiting houdt, maar ik wist niet dat het hen niet uitmaakt hoe rigoureus dit wordt gedaan. Er is namelijk van een liedje die gecomponeerd is met tekst, een liedje gemaakt met ....iets heel anders. Het helpt ook niet mee dat de man in de video erg 'apart' is. Zie hier: Trololo Guy:

Trol: Een trol (mv.: trollen, uit het Engels: troll (mv. trolls)) in een internetomgeving is een persoon die op forums, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare reacties (bijvoorbeeld flames) van andere mensen uit te lokken.

Dit is één van de meest bekende personen op het internet tegenwoordig. Het gezicht is zeer herkenbaar en ook het liedje blijft in je hoofd zitten. Het filmpje is van de jaren 70 en het nummer zelf is erg bekend onder de ouderen in Rusland. Maar waarom is het toch zo populair? Nou door het enorme slechte playbacken natuurlijk, het lijkt alsof de meneer je uit zit te lachen. Er kwam al snel een cartoon versie van de Trololo guy en deze wordt extreem veel gebruikt op het internet:


Dit gezicht wordt op vele andere mensen of dieren geplakt om aan te geven dat iets maf is of dat er iemand in de maling wordt genomen. Het geeft dus een vorm van ongemakkelijkheid aan. Hier nog een video waaruit blijkt hoe populair deze meneer is geworden:



Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met trololo,

Martijn

zaterdag 4 februari 2012

Wat is echt? (part 2) - Augmented Reality

Hoi Mediavolk,

In deel van 2 van: 'Wat is echt?' gaan we in op: "Augmented Reality!" Misschien ken je dit woord wel, heb je het wel eens gehoord in een college of misschien ergens online. Toch is het een redelijk nieuw begrip voor veel mensen, terwijl er al producten bestaan sinds 2009 die gebruik maken van AR.

Ken je Funda? Een website waar woningen op staan die te koop zijn. Deze woningen zijn tegenwoordig te vinden via Google Maps. Je ziet niet alleen het adres en wat foto's, maar je kan nu direct de gehele omgeving bekijken. Met AR gaan we nog een stap verder. Kijk maar:


Als je op zoek bent naar een huis in een specifieke buurt dan is dit natuurlijk fantastisch. Maar AR laat ons nog veel meer doen. Je kent vast wel, die boeken die je open klapt en dat er opeens een 2D figuur te voorschijn schiet. Het is slim knip- en plakwerk, maar het is ook erg snel kapot in de handen van een kleuter. Met AR kunnen we een soortgelijk boek maken, alleen nu in 3D. Daarnaast worden de poppetjes ook nog eens geanimeerd; het boek wordt een tv:



En hoe zit het met het aanpassen van je huis:



Je kan een nieuwe wereld creëren binnen de oude wereld. Er zijn ontzettend veel clipjes online te vinden die AR uitleggen of tonen: de buslijn vinden in elke stad, kennis om de meeste complexe werkzaamheden uit te voeren, zichtbaar maken van de complexe werkelijkheid (gebouwen, vulkanen, de wereld, heelal, watercyclus, voertuigen en meer), medische training, routebeschrijving, videogames, recepten bij producten verkrijgen en nog veel meer. Het is al mogelijk om apps op sommige Smartphones te downloaden om met AR te beginnen. Dit is de toekomst:


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog! 

Veel succes met Augmented Reality,

Martijn

donderdag 2 februari 2012

Wat is echt? (part 1) - Vocaloid

Hoi Mediavolk,

Hoe verder onze technologie gaat, hoe meer we ons moeten afvragen: wat is echt?
In dit eerste deel, van hopelijk meerdere, ga ik in op: Hatsune Miku, ofwel: muziek die 'Vocaloid' heet.
Vocaloid is een stem die is gemaakt met de computer, je stelt alleen de woorden en tonen in. Als dit de toekomst is, hebben we dan nog 'echte' zangers nodig? Of is de beste geproduceerde muziek de beste muziek?

Hier is een clip van Hatsune Miku. Dit is bekend en wordt met de dag bekender:


Vind je het mooi? Zou je er vaker naar luisteren? Als je wat langer op Youtube zoekt vind je ook Engelse Vocaloid 'bands(?)'. Ik kan zelf goed begrijpen waarom mensen hiernaar luisteren, al doe ik dat zelf niet. In vele Aziatische landen is een idool worden een echt beroep. Dit betekent dat je er ook in opgeleid kan worden. Er zit dus meer achter dan een stelletje nerds die een liedje in elkaar flansen; het is marketing. Omdat het marketing is, is het ook niet zo vreemd dat het succes heeft. Of het een blijvend concept is: dat wachten we af. Toen autotune begon vonden de meeste mensen het ook niets, maar tegenwoordig kan geen enkel pop nummer meer zonder.

Zijn kinderen tegenwoordig zich bewust van wat echt is? Hechten zij hier waarde aan?

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog! 


Succes met je zangcarrière,


Martijn

woensdag 1 februari 2012

PirateBay

Hoi Mediavolk,

Ken je de PirateBay? Het is een site met torrents. Wat is een torrent? Een torrent is een bestand dat er voor zorgt dat jij een ander bestand kan downloaden. Beetje vaag nog? Een torrent zorgt ervoor dat informatie zo snel mogelijk gedeeld kan worden. Beeld je in:

Jij hebt een film op de computer. Heb je wel eens een groot document (zoals een film) willen verplaatsen? Dat duurt meestal even. Dat komt omdat elk bestand een bepaalde 'grootte' heeft: bites. Een gemiddelde film (geen bleuray) is rond één gigabyte. Dit verschilt wel enorm. Stel je voor dat jij jouw film wilt versturen naar je Tante in... Marokko. Zij gaat nu het bestand alleen van jou ontvangen. Stel je voor dat jouw goede vriend ook mee doet. Nu heb je opeens de helft van de last want beide sturen hetzelfde document. Dit is het simpele systeem van een torrent. Natuurlijk werkt het net even wat ingewikkelder, maar het komt er op neer dat de taak van het overbrengen van een document verdeeld wordt.

Een torrent moet door zoveel mogelijk mensen gebruikt worden, dit zijn: seeders. Er zijn ook: leechers, dit zijn mensen die de film wel hebben gedownload, maar hem niet meer delen. Seeders worden enorm gewaardeerd en leechers natuurlijk niet. Dankzij de enorme community van Piratebay kan men tegenwoordig de nieuwste films binnen 10 minuten op de computer hebben. 

Nu gaat deze (geweldige) site tegengehouden worden door enkele providers in Nederland: Ziggo en XS4ALL. Dit doen ze niet omdat ze zelf van censuur houden, maar omdat het moet van 'Brein'! 'Brein' is die hinderlijke organisatie die individuele mensen oppakt voor downloaden, die tegen illegaal downloaden is en 'Brein' is de organisatie waar werknemers hun leven niet zeker zijn als zij publiekelijk maken dat zij voor 'Brein' werken. Waarom? Iedereen haat 'Brein'; downloaden is nu eenmaal de toekomst! 

Brein wil uiteindelijk dat de PirateBay door alle providers wordt geblokkeerd. Nu is de vraag aan jullie: mag dit!? Is het niet censuur om iets op internet te blokkeren? Is het juist goed dat er eindelijk wat wordt gedaan aan illegaal downloaden? Laat een bericht achter met je mening!

Behalve de bezigheden in ons land is Amerika ook goed bezig met: SOPA en PIPA. Gelukkig zijn deze twee wetten nu van de baan, maar beeld je eens in wat er zou gebeuren als deze wetten aangenomen zouden worden. Als Amerika deze wetten had geaccepteerd dan had jij geen toegang meer tot: Facebook, Myspace, Youtube, Google, Wikipedia en nog veel meer. Hoewel de wet niet is aangenomen heeft Amerika toch een site geblokkeerd: MegaUpload. De oprichter: Kim Dotcom (voormalig: Kim Schmitz) is opgepakt in Nieuw Zeeland omdat hij deze illegale praktijken op zijn website heeft toegestaan en gepromote. Wat is jouw mening over deze situatie? 

Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!

Succes met downloaden,

Martijn  



MoneyTube

Hoi Mediavolk,

Youtube is een algemeen begrip geworden in de Nederlandse taal. We gebruiken en kennen het allemaal. Toch zit er tegenwoordig een groter plan achter dan: "iedereen mag 'alles' posten". Youtube is namelijk overkocht door Google een tijd geleden. Google is erg fanatiek om mensen lid te maken van Youtube. Dit doen ze door mensen die Youtube video's maken te belonen voor hun werk: GELD!!

EpicMealTime, RayWilliamJohnson, MysteryGuitarMan, NicePeter, Shaytards, ERB etc. Is dit een lijst van onzin of is dit erg herkenbaar voor je? Dit zijn mensen die allemaal bijna miljonair zijn geworden met YouTube. Hoe dan!? Nou ze krijgen betaald voor elke 100 views.

We gebruiken voor dit voorbeeld: EpicMealTime. Een gemiddelde video van EMT wordt zo een: 4 miljoen keer bekeken.

100 views=1 dollar
4.000.000 views = 10.000 dollar
1 dollar  0,760977095 Euro 
10.000 dollar = 7.609,77095 Euro per video


Nu denk je misschien nog: "Maar er doen wel veel mensen aan mee! Die moeten allemaal betaald worden. Ook alle kosten om het te filmen en de producten die zijn gebruikt moeten betaald worden!" Dat klopt. Maar deze video's worden ELKE WEEK uitgebracht. We gaan opnieuw rekenen:


1 week = 7.609,77095 Euro
52 weken = 395.708,10 (afgerond)


Ik zal niet het salaris van een leerkracht gaan vergelijken... dan loopt de Pabo leeg.


Maar het kan nog extremer. De persoon die het meest verdient moet haast wel: Shay Carl zijn. Deze meneer heeft de goudpot gevonden aan het eind van de YouTube regenboog. Shay Carl maakt een dagelijkse vlog op YouTube. Een Vlog is een persoon die zijn eigen leven filmt of andere mensen op de hoogte houdt van zijn bezigheden. Dit doet hij onder zijn account naam: ShayTards. Deze vader filmt zijn gezin (4 kinderen en vrouw) dagelijks. Daarnaast heeft hij nog rond de 7 andere kanalen op youtube die veel worden bezocht. Om de rekensom klein te houden en je niet al te jaloers te maken gaan we alleen het ShayTards kanaal bekijken.


100 views= 1 dollar 
Gemiddeld 250.000 views = 2500 dollar
1 dollar = 0,760977095 Euro
2500 dollar = 1.902,44274 Euro


Oké, nog niet zoveel als de andere groep toch? Klopt. De ShayTards daarentegen hebben maar enkele mensen die ze, buiten hun eigen gezin om, moeten betalen. Nu gaan we verder met de rekensom:


1 dag = 1.902,44274 Euro
365 dagen = 694.391,60 (afgerond)


Met alle andere kanalen die Shay Carl beheert en het feit dat hij al 3 jaar lang deze 'vlogs' maakt, mogen we toch wel stellen dat Shay een miljonair moet zijn. Elke youtuber kan dit contract aangaan met youtube, je moet alleen weten wat je het publiek moet aanbieden. 


Nu vind je dit misschien al een hoop geld. Het wordt nog erger. Alles wat we nu hebben uitgerekend is enkel het geld dat zij rechtstreeks van YouTube (google) krijgen (zonder uit te rekenen hoeveel ze krijgen per 'channelview'). Ze maken ook nog: reclame in hun video's, gaan naar evenementen waar ze betaald voor krijgen, verkopen kleding en dergelijken en kunnen extra betaald krijgen als zij reclame toestaan aan het begin van hun video. YouTube groeit per dag, het is aannemelijk dat er steeds meer mensen hun beroep in gaan vinden. In Nederland hebben we ook een YouTuber die geld verdient: Kud. Een groep die vreemde cartoons maken.


Dus bedenk voortaan dat je 0,00758955677 cent geeft bij vele video's die je bekijkt op Youtube!


Vergeet niet een comment achter te laten en lid te worden van mijn blog!


Succes met je YouTube carrière,


Martijn